spot_img
3.3 C
București
sâmbătă, decembrie 3, 2022
AcasăBasarabiaDEUTSCHE WELLE/ SCANDAL ÎN MOLDOVA: Premierul Gaburici deține o diplomă a unui...

DEUTSCHE WELLE/ SCANDAL ÎN MOLDOVA: Premierul Gaburici deține o diplomă a unui liceu prin care nici nu a trecut!

-

COMENTARIU DEUTSCHE WELLE DE VITALIE CĂLUGĂREANU

- Reclama -

Deja de câteva luni, funcționari de diferit rang din Republica Moldova, inclusiv miniștri, își afișează benevol diplomele de studii pe rețelele de socializare. Fenomenul a căpătat amploare după apariția primelor suspiciuni privind legalitatea diplomei de studii a premierului Chiril Gaburici.

Comisarul Johannes Hahn şi Chiril Gaburici s-au întâlnit la Bruxelles în această primăvarăComisarul Johannes Hahn şi Chiril Gaburici s-au întâlnit la Bruxelles în această primăvară

După aproape 2 luni în care a fugit de răspunsuri concrete, Gaburici a declarat, la emisiunea „În Profunzime” de la PRO-TV Moldova, ca a intrat la Academia de Studii Economice în baza actului eliberat de școala din Logănești (satul său de baștină). Conform CV-ului publicat în presă, însă, premierul ar fi făcut doar 9 clase la această școală, ceea ce nu-i permitea să fie înmatriculat la ASEM.

Dintr-un document emis de Procuratura Generală a Republicii Moldova reiese că premierul moldovean deține o diplomă de absolvire a 11 clase a unui liceu prin care nici nu a trecut. Potrivit informațiilor prezentate de Procuratura Generală la o interpelare a deputatului liberal Valeriu Munteanu, Gaburici a fost înmatriculat în 1995, la Academia de Studii Economice în baza unei diplome de 11 clase, eliberată de Gimnaziul nr.8 din Chișinău, care a devenit, în urma reorganizării din anul 2000, Liceul Teoretic „Ștefan cel Mare”.

Chiril Gaburici: „Organele vor veni cu lumină”. Dosar penal!

Sâmbătă, 9 mai, șeful Guvernului de la Chișinău a reiterat în fața camerelor de luat vederi că a învățat la Liceul „Ștefan cel Mare” din Chișinău: “Am învățat, v-am spus deja. Lăsați procurorii să-și facă treaba!”, a reacționat Gaburici. Jurnaliștii au mers la această instituție de învățământ. Directorul liceului, profesorii, dar și absolvenții promoției din anul în care ar fi absolvit Gaburici spun că nu a existat un astfel de elev în liceul lor, fapt confirmat și de registrele școlii din acea perioadă. „Cu certitudine vă spun că documentul (diploma lui Chiril Gaburici – n.n.) nu a fost eliberat de Liceul „Stefan cel Mare” atunci când era școală sau gimnaziu. Oricare document care se eliberează de o instituție de învățământ este reflectat în cataloagele claselor și registrul de evidență a actelor eliberate. Respectiv, nu există, nu este!”, susține directorul liceului Sergiu Axinte.

Ulterior, premierul Gaburici a spus că „s-a transferat” la Academia de Studii Economice din Moldova de la Colegiul de Microelectronică şi Tehnică de Calcul din Chișinău – acțiune imposibilă, însă, fără absolvirea colegiului și obținerea BAC-ului. Luna trecută, ministrul Educației, Maia Sandu, a declarat în plenul Parlamentului că premierul, care a învățat în perioada 1992-1995 la Colegiul Republican de Microelectronică și Tehnică de Calcul s-a prezentat la 3 examene, însă nu și la ultimele două, astfel că nu a primit diploma de BAC: „Potrivit informațiilor primite de la Colegiul Republican de Microelectronică şi Tehnică de Calcul, în 1995, domnul Chiril Gaburici a promovat 3 examene de Bacalaureat, dar la ultimile două nu s-a prezentat”, a menționat ministrul Educației. Maia Sandu a precizat că la Academia de Studii Economice (ASEM), în 1995, Gaburici a fost admis în baza atestatului de studii medii, doar că documentul a fost retras de la instituție în momentul exmatriculării și nu a putut fi prezentat de către ASEM, la solicitarea Ministerului Educației. ”În lipsa informaţiei de la ASEM, Ministerul Educaţiei nu poate identifica diploma de studii medii de cultură generală în baza căreia a fost înmatriculat domnul Chiril Gaburici”, susține Maia Sandu.

MAI, Procuratura și Ministerul Educației deconspiră minciuna premierului

După această declarație, toate documentele din „dosarul Gaburici” deținute de Ministerul Educației au fost ridicate de Ministerul de Interne care a anunțat că „pe marginea acestui caz a fost deschisă o cauză penală pentru fals în acte”.

Ministerul Educației a depistat „anumite inadvertenţe” și în privința înmatriculării lui Chiril
Gaburici la Universitatea Slavonă din Chișinău şi a sesizat procurorul general ”în vederea demarării unei investigații”.

Reiese că premierul Chiril Gaburici a fost exmatriculat de trei ori: prima dată – a fost exmatriculat, din proprie inițiativă, în 1995, de la Colegiul Republican de Microelectronică și Tehnică de Calcul. A doua oară – de la Academia de Studii Economice, în 1997, pentru că nu frecventa orele, fiind plecat la muncă peste hotare. A treia oară, a fost exmatriculat de la Universitatea Slavonă din Chișinău „din cauza restanțelor financiare”, fiind ulterior restabilit. El nu a absolvit această universitate în anul 2003, împreună cu studenții anului de înmatriculare 1998, dar a absolvit cu studenții anului de admitere 1999, adică în anul 2004.

DW reproduce întocmai o parte din discuția moderatorului emisiunii „În Profunzime”, Lorena Bogza, cu premierul Chiril Gaburici, din 17 aprilie 2015. În desfășurătorul studiilor sale, premierul Gaburici nu spune nimic despre studiile la Gimnaziul nr.8 care a devenit, în urma reorganizării, Liceul Teoretic „Ștefan cel Mare”.

În baza a ce ați fost înmatriculat la ASEM?

– În baza diplomei care se elibera pe atunci.

Păi diploma aceea unde este?

– Organele se ocupă și vor veni cu lumină. Nu am reacționat la ce-a scris presa, pentru că nu mi s-a părut un lucru important. Avem multe alte întrebări de soluționat.

Cetățenii care nu vă cunosc au dreptul să știe cine le este prim-ministru.

– Eu abia aștept să fie finalizat controlul. Eu am dat toată informația acolo.

Dar care este școala?

– Este școala din satul Logănești.

Deci în baza diplomei de la acea școală?

– Exact. Ulterior au fost discuții că am avut note de 6, că am fost exmatriculat…

Notele – asta e deja problema Dvs.

– Da, eu mi-am permis să muncesc și așa procedează mai mulți studenți – atâta timp cât învață, unii mai și lucrează. (…)

Înseamnă că lucrurile stau așa: școala generală din…

– Deci am învățat în școala din Logănești, am învățat la Colegiul de Microelectronică, apoi m-am transferat la ASEM, după care m-am transferat la Universitatea Slavonă și așa mai departe.

– Deci nu există nici o diplomă falsă?

– Nu.

Pe 29 aprilie 2015, ministrul de Interne, Oleg Balan, a anunțat inițierea unui dosar penal privind studiile premierului Chiril Gaburici, după o investigație preliminară în care poliția a ajuns la concluzia că există temeiuri suficiente. Potrivit lui Balan, „cauza penală” a fost deschisă în baza articolului 361, aliniat 1 din Codul Penal, despre „confecţionarea, deţinerea, vânzarea sau folosirea documentelor oficiale, a imprimatelor, ştampilelor sau sigiliilor false”. Articolul prevede o pedeapsă maximă de doi ani de închisoare. Ministrul a precizat că, fiind vorba de o persoană cu funcţie publică, materialele vor fi transmise şi Procuratorii care va decide cine continuă urmărirea penală. „Cauza penală nu se referă la o persoană exactă, dar se verifică modul eliberării actelor”, a precizat Balan.

Ștampilă falsă pe diploma lui Gaburici

Procurorii suspectează că diploma lui Chiril Gaburici de absolvire a 11 clase de gimnaziu ar fi falsă. Asta pentru că pe ștampilă este scris gimnaziul “Ștefan cel Mare”, iar această instituție se numea atunci, în 1994, școala nr. 63.

Totuși, din punct de vedere penal, Chiril Gaburici ar putea scăpa basma curata, întrucat termenul de prescripție pentru un eventual fals a expirat.

spot_img
- Advertisment -spot_img
spot_img