Partidul Popular Maghiar din Transilvania, act de nesupunere civică la Oradea

0
577

Au botezat Crişul Repede în limba maghiară! Preşedintele PPMT Bihor, Csomortanyi Istvan, ajutat de liderul filialei municipale, Moldovan Lajos, şi de vicepreşedintele pe zona Partium, Nagy Joszef Barna, au montat marţi, în prezenţa jurnaliştilor, chiar sub tabla cu numele Crişului Repede de pe podul Mareşal Constantin Prezan din Oradea, încă un indicator cu denumirea cursului de apă în limba maghiară: Sebes-Körös folyó, scrie ebihoreanul.ro.

Csomortanyi şi-a justificat gestul ca o acţiune de protest faţă de faptul că municipalitatea orădeană nu a montat în oraş indicatoare cu denumirile geografice în limba maghiară, aşa cum cer normativele în vigoare.

„Este un act de nesupunere civică, pentru a atrage atenţia autorităţilor că nici la acest pod nu a fost pusă o inscripţie cu denumirea în limba maghiară. Suntem foarte bucuroşi că s-a făcut acest pod, asemenea investiţii sunt binevenite, dar ne pare rău că că bucuria noastră este umbrită de această omisiune”, a spus liderul PPMT Bihor.

Csomortanyi a spus că filiala va depune o cerere la Primărie prin care va solicita aplicarea prevederilor convenţiei cadru pentru protejarea minorităţilor de la Strasbourg şi a cartei limbilor minoritarea şi regionale, normative care prevăd afişarea denumirilor geografice şi topografice inclusiv în limba minorităţilor.