PNLGiurgiu a organizat ieri o întâlnire pentru dezbaterea noilor legi ale educației și am avut alături de noi reprezentanți ai elevilor, reprezentanți ai asociațiilor de părinți, cadre didactice, directori ai unităților de învățământ. L-am avut alături de noi și pe secretarul de stat din Ministerul Educației, Sorin Ion, atât pentru prezentarea noilor proiecte, dar mai ales pentru a prelua sugestiile celor implicați direct în sistemul educational, afirmă pe facebook deputata PNL de Giurgiu Gabriela Horga.
CE SUSTINE HORGA:
Pachetul de noi legi ale educației propune o reformă profundă a învățământului din România.
Printre principalele elemente de reformă în ceea ce privește învățământul 𝒑𝒓𝒆𝒖𝒏𝒊𝒗𝒆𝒓𝒔𝒊𝒕𝒂𝒓, se numără:
📎 Reglementarea serviciilor complementare pe lângă cele standard de educație timpurie (acolo unde nu există creșe, grădinițe sau centre de zi, se vor putea dezvolta servicii complementare de tip grup de joacă, grădiniță comunitară).
📎Introducerea evaluărilor standardizate, ministerul a început deja lucrul la standardele de evaluare și va avea propria platformă pentru acest lucru.
📎Planuri cadru noi, curriculum nou, elevii nu vor mai avea note la Arte şi Educaţie Fizică şi Sport, ci vor fi evaluaţi cu Admis sau Respins.
📎 Vor avea o șansă în plus de admitere la liceu: elevii care vor susține Evaluare Națională în vara lui 2024 ar putea da un examen de admitere la unul dintre Colegiile Naționale, iar dacă nu intră, vor susține Evaluarea Națională și vor fi repartizați prin procesul clasic computerizat. Din 2023, media din timpul gimnaziului nu va mai conta la intrarea la liceu.
📎 Schimbare radicală de paradigmă în ceea ce privește examenul de bacalaureat, care să nu servească doar la acces în facultate, ci să îţi ofere o calificare, credibilă, pe care angajatorii şi universităţile să o ia în considerare. Examenul de Bacalaureat va avea o probă scrisă de evaluare a competenţelor la disciplinele cuprinse în trunchiul comun pentru elevii de la toate profilurile (posibil test grilă), două probe de evaluare a competenţelor lingvistice la două limbi de circulaţie internaţională, o probă de evaluare a competenţelor digitale şi o probă scrisă, facultativă, specifică profilului sau specializării, la alegerea candidatului
📎Se reglementează și cuantumul minim al burselor la un nivel la care bursa să conteze, astfel:
a) bursa de excelență olimpică I/internațională – 1.000 lei/luna; bursa de excelență olimpică II/națională – 700 lei/luna;
b) bursă de performanță școlară – 500 lei/luna;
c) pentru prima dată bursa profesională – 300 lei/luna ;
d) bursă socială – 300 lei/luna.
📎Debutanții vor susține un examen scris pentru a deveni stagiar, iar timp de un an vor avea mentor un profesor din sistem și vor avea salariul mediu pe economie, care va ajunge la cel puțin 4.000 de lei net (față de cât au acum, 2.000 de lei net).
📈 Este inclusă în proiecte 𝐜𝐫𝐞𝐬𝐭𝐞𝐫𝐞𝐚 𝐬𝐚𝐥𝐚𝐫𝐢𝐮𝐥𝐮𝐢 î𝐧 𝐞𝐝𝐮𝐜𝐚𝐭𝐢𝐞 𝐝𝐞 𝐥𝐚 𝟔.𝟓𝟎𝟎 𝐝𝐞 𝐥𝐞𝐢 𝐛𝐫𝐮𝐭 𝐥𝐚 𝟗.𝟑𝟎𝟎 𝐝𝐞 𝐥𝐞𝐢 𝐛𝐫𝐮𝐭.
📘Încurajarea învăţământului dual, printr-un sistem de burse atractiv, prin dezvoltarea infrastructurii școlare cu fondurile din PNRR și prin acordarea de stimulente fiscale partenerilor din mediul de afaceri.
Felicitări Ella Mihalcea pentru organizarea acestei dezbateri reușite!