spot_img
20.4 C
București
duminică, iunie 23, 2024
AcasăActualitateTőkés omagiat la 70 de ani de Orban Viktor și Emil Constantinescu:...

Tőkés omagiat la 70 de ani de Orban Viktor și Emil Constantinescu: În familia Tőkés s-a întruchipat sufletul Transilvaniei, de două ori ataşată de identitatea maghiară

-

Cartea omagială dedicată lui László Tőkés, în vârstă de 70 de ani, a fost prezentată marţi după-amiază, la Casa Libertăţii Religioase din Cluj-Napoca, în cadrul Zilelor Culturale Maghiare din Cluj, transmite agenția maghiară de stiri MTI.

CE SPUNE MTI:

Cartea, care a fost redactată fără ştirea lui László Tőkés, a fost prezentată ca o surpriză sărbătoritului de către Zsolt Németh, preşedintele Comisiei pentru Afaceri Externe a parlamentului ungar, cu ocazia forumului de la Tusványos, organizat la Băile Tuşnad, în prezenţa lui Viktor Orbán. Volumul conţine o selecţie din scrierile lui László Tőkés, alese de Viktória Kóczián, teolog din Debrecen, sărbătoritul fiind omagiat de 18 personalităţi publice, printre care prim-ministrul Viktor Orbán, fostul preşedinte János Áder şi fostul preşedinte român Emil Constatinescu.

- Advertisement -

La lansarea de la Cluj-Napoca, Zsolt Németh a considerat importantă cea de-a 70-a aniversare a lui László Tőkés deoarece – a spus – însuşi faptul că este în viaţă este un miracol.

“Ne bucurăm că nu comemorăm un martir reformat, ci putem sărbători împreună cu el şi îi putem comemora pe martiri, printre care pe Ernő Újvárossy, unul dintre cei mai apropiaţi colegi ai lui László Tőkés” – a spus politicianul.

Zsolt Németh a afirmat că volumul este poate cea mai completă documentare a carierei lui László Tőkés. El a precizat că mulţi îşi amintesc momentul în care pastorul timişorean s-a aplecat de la fereastra parohiei şi s-a adresat mulţimii solidare, rămânând însă la locul său în biserică. Vorbitorul a opinat: poziţia fermă a pastorului s-a decis mai devreme, în timpul pregătirii pentru necunoscut, în sânul familiei, într-o perioadă în care au existat momente când trebuia să alegi între viaţă şi valori.

Zsolt Németh a spus: în familia Tőkés s-a întruchipat sufletul Transilvaniei, de două ori ataşată de identitatea maghiară.

Astfel a putut deveni László Tőkés o figură iconică a Transilvaniei. Politicianul Fidesz a citat ideea expusă de autorii români ai cărţii, spunând că drumul spre adevărata democraţie românească trece obligatoriu prin Timişoara, prin reabilitarea lui László Tőkés.

László Tőkés a recunoscut că nu a avut încă timp să citească cartea, dar a putut vedea deja că ea conţine texte inedite pentru el însuşi. El a mulţumit în special editorilor pentru subtitlul “În îmbrăţişarea Transilvaniei, în iubirea lui Dumnezeu”, care exprimă cel mai bine sentimentul său despre viaţă.

În ceea ce priveşte selecţia din scrierile sale, el a spus că a considerat întotdeauna scrisul aidoma poetului Ady Endre: “poezia nu este decât un servitor pretenţios”. El nu a scris de dragul scrisului, ci întotdeauna în slujba a unui scop. “Când am pus mâna pe un stilou, am fost mereu călăuzit de o funcţionalitate anume” – a spus el.

Volumul intitulat “Tőkés László 70” a fost co-editat de Fundaţia Pro Minoritate, Consiliul Naţional Maghiar din Transilvania şi Editura Méry Ratio.

spot_img
spot_img
- Advertisment -spot_img
spot_img