spot_img
8.8 C
București
vineri, aprilie 26, 2024
AcasăActualitateDe ce nu văd austriecii problemele Croației

De ce nu văd austriecii problemele Croației

-

Croaţia a înregistrat o creştere bruscă de 146% a numărului de treceri ilegale, potrivit lui Zarko Katic, secretar de stat în cadrul Ministerului croat de Interne. Şi ţările de origine ale migranţilor care ajung în Croaţia s-au schimbat. În mod tradiţional, migranţii care intrau în Croaţia proveneau din Orientul Mijlociu şi din Africa de Nord şi Subsahariană. În acest an, primele cinci ţări de origine sunt Irak, Burundi, Turcia, Afganistan şi Cuba.

Ministrul austriac de interne Gerhard Karner a provocat recent îngrijorare în Croaţia, afirmând că se va opune extinderii spaţiului Schengen la Croaţia, Bulgaria şi România.Austria se confruntă cu o presiune enormă a migranţilor, a adăugat Karner. Anul acesta, Austria a înregistrat aproximativ 100.000 de migranţi, dintre care 75.000 nu au fost înregistraţi anterior în niciun alt stat membru al UE. Cu toate acestea, miercuri, la Zagreb, cancelarul austriac Karl Nehammer a declarat că Austria va susţine candidatura Croaţiei la aderarea la spaţiul Schengen.

- Advertisement -

Croația este sprijinită de Germania, mulți considerând că, de fapt, ar fi un land german.

Şi Slovenia, vecina de nord-vest a Croaţiei, a înregistrat o creştere semnificativă de la un an la altul, de 160%, până la 21.467 de treceri ilegale de frontieră în primele 10 luni din 2022. Iar cei mai mulţi dintre aceşti migranţi proveneau din ţări precum Burundi, India, Cuba, Afganistan şi Bangladesh. Cu toate acestea, după ce Serbia şi-a aliniat politica de vize la cea a UE, numărul migranţilor burundezi şi tunisieni a scăzut deja, a declarat Ministerul sloven de Interne. Cererile de protecţie internaţională în Slovenia s-au înmulţit, de asemenea, la 21.452 în primele 10 luni ale anului în curs, faţă de doar 4.174 în aceeaşi perioadă din 2021. Potrivit celor mai recente date, doar 167 de cereri de protecţie internaţională au fost aprobate până acum în acest an.

- Advertisement -

Chiar dacă Slovenia susţine aderarea Croaţiei la spaţiul Schengen, ministrul de externe Tanja Fajon a declarat că ţara va introduce controale la graniţa cu Croaţia dacă va fi necesar. Ea a spus că Slovenia nu doreşte să devină un cămin pentru migraţia ilegală.

Între timp, Bulgaria, ţară candidată la Schengen, a înregistrat din vara anului 2022 un număr tot mai mare de migranţi care încearcă să treacă ilegal frontiera externă a UE dinspre Turcia. În ultimele săptămâni, au avut loc zilnic accidente provocate de contrabandişti şi migranţi. În septembrie, a fost declarată pentru prima dată starea de urgenţă în trei regiuni din sudul Bulgariei din cauza presiunii crescute a migraţiei. Între timp, Europol a discutat cu Sofia despre formarea unor echipe comune de intervenţie la frontieră.

spot_img
spot_img
- Advertisment -spot_img
spot_img