O lege bizară a fost adoptată în 2011 în Belgia, pentru scurtă vreme, doar pentru a acorda cetățenia unui kazah-uzbek bogat și pentru a servi interesele economice ale Franței lui Sarkozy. Acesta căuta să vândă Kazahstanului 45 de elicoptere militare, iar dictatotul kazah Nursultan Nazarbaev ar fi cerut, ca o condiție, salvarea tovarășului său de afaceri Patokh Chodiev, inculpat pentru spălare de bani in Belgia. Și acordarea cetățeniei belgiene acestuia, se spune într-un comentariu al postului de radio Europa Liberă.
În vîrstă de 65 de ani și originar din Uzbekistan, Chodiev este al doilea om cel mai bogat din Belgia, după miliardarul Albert Frère. Averea lui e estimată de revista Forbes la 2,8 miliarde de dolari.
Chodiev e un apropiat al lui Nazarbaev si, cum reiese din unele documente Wikileaks, al șefului mafiei din Uzbekistan Salim Abduvaliev. Chodiev era inculpat in Belgia împreună cu doi oameni de afaceri din Kazahstan, asociați ai săi.
Legea belgiană a tranzacțiilor penale, introdusă în 2011 in mare urgență, permitea răscumpararea financiară a inculpaților într-un larg spectru de afaceri penale.
Altfel zis, parchetul belgian putea propune unui inculpat un târg, o tranzacție, în urma căreia, prin plata unei sume, afacerea era stinsă chiar dacă o procedură judiciară era deja in curs.
Chodiev locuiește în realitate în Kazahstan, la Alma Ata, de unde dirijează un imperiu minier.
În 2001, el a fost inculpat in Belgia pentru spălare de bani in cadrul așa-numitei Kazakhgate. El riscă cinci ani de închisoare, dar, odată cu adoptarea legii tranzacțiilor penale, pe 11 mai 2011, el a fost achitat, plătind statului belgian 23 milioane de euro și devenind cetățean.
Imediat după aceea, Nazarbaev semna un contract pentru cumpărarea a 45 de elicoptere militare franceze, un mare succes economic pentru industria aeronautică a Franței, dar si unul politic pentru Sarkozy.
Legea a fost abrogată de atunci și o anchetă este în curs.
O asemenea imixtiune, încununată de succes, a președintelui Franței în funcționarea legislativului belgian aruncă umbre grele asupra democrației Belgiei, țara ce adăpostește NATO și UE, se mai spune în comentariul REL.