spot_img
23.9 C
București
vineri, martie 29, 2024
AcasăAnalizeCristian Bușoi (Grupul PPE): Piața energetică a UE are nevoie de un...

Cristian Bușoi (Grupul PPE): Piața energetică a UE are nevoie de un refresh. Să garantăm cetățenilor siguranță în aprovizionarea cu gaz și energie la prețuri rezonabile

-

Războiul din Ucraina a dus la efecte fără precedent pe piața de energie. Dacă până la începerea războiului, Federația Rusă folosea gazul ca armă de șantaj în anumite momente și cu diverși actori statali, acum, toată Europa va suporta facturi mai mari atât la gaz, cât și la curent. 

Efectele războiului le resimțim cu toții. Ucraina își apăra țara pe front, iar în Europa lupta se duce în plan economic. Rata inflației din zona euro a atins cote record unele state ajungând la rate de până la 25%. Din cauza impactului indirect al costurilor ridicate ale energiei, majoritatea indicatorilor inflației de bază au crescut, iar presiunea inflaționistă este alimentată și mai mult de devalorizarea cursului de schimb euro. Toate acestea se adaugă provocărilor cu care se confruntă deja economiile europene din cauza pandemiei de COVID-19. 

- Advertisement -

Comisia Europeană a căutat soluții pentru a reduce dependența de gazul rusesc și face eforturi pentru a ține prețurile la energie sub control. Misiunea asumată de Grupul PPE din Parlamentul European și de Uniunea Europeană în ansamblul ei este una singură: Nu cedăm! 

Europarlamentarul român și președintele Comisiei pentru Industrie și Energie din Parlamentul European, Cristian Bușoi, a cerut la Bruxelles o reformă a pieței de energie, care să ajute cu adevărat cetățenii și companiile să treacă cu bine peste această iarnă. “În apropierea iernii avem nevoie de  siguranță în aprovizionarea cu gaz și energie și de un preț rezonabil, pe care cetățenii români și ceilalți cetățeni europeni să-și permită să îl plătească”, a spus eurodeputalul Grupului PPE. ”Salut măsurile anunțate recent de președinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen în domeniul Energiei și deciziile adoptate recent de Colegiul Comisarilor. Cu toate acestea, este nevoie de mai multă solidaritate împotriva șocurilor de aprovizionare la nivelul UE. Avem nevoie de un angajament ferm pe termen lung și de un refresh în piața europeană de energie electrică. Mecanismul de solidaritate este, de asemenea, esențial pentru cazul în care o țară sau o regiune este într-o situație extremă”, a spus Bușoi. 

- Advertisement -

“La fel de important este să stabilim un benchmark pentru prețul la LNG și să oferim Comisiei posibilitatea ca în cazuri de creștere exagerată a prețurilor sau volatilitate mare să vină cu un mecanism de preț maximal, un mecanism de corectare a pieței, pentru indicele TTF care astăzi are un rol determinant în stabilirea prețului final al gazului importat pe conducte”, a mai declarat Cristian Bușoi. 

Comisia urmează să înainteze acum propuneri legislative cu rol crucial pentru viitorul energetic sigur al Europei. Prin aceste propuneri trebuie să garanteze cetățenilor, industriei și companiilor din Europa că vor beneficia de energie sigură, curată și la prețuri accesibile în acest sezon rece și dincolo de criza actuală. 

Iarna care se apropie nu va fi ușoară. Companiile trebuie să-și regândească strategiile din cauza costurilor de producție crescute, lanțurilor de aprovizionare restrânse și prețurilor de transport și energie. La toate acestea se adaugă schimbarea comportamentului consumatorilor și angajamentul pe care UE și l-a asumat pentru combaterea schimbărilor climatice. 

Material realizat cu sprijinul Grupului PPE din Parlamentul European

spot_img
spot_img
- Advertisment -spot_img
spot_img