- Reclama -
de Bogdan Tiberiu Iacob, preluare Inpolitics
Liderii USR-PLUS dau semne că se trezesc din anestezie și încep să reacționeze, criticînd tot mai des și mai tăios guvernul Orban, PNL și pe președintele Iohannis. Duse sunt vremurile cînd luptau cot la cot împotriva ”ciumei roșii” și umpleau piețele patriei la proteste. Barna și Cioloș încep să înțeleagă că viitorul se arată tot mai sumbru pentru ei; în plus, popularii europeni îi așteaptă la cotitură, cu dinții rînjiți, în numele unei mize mai importante decît s-ar crede și despre care nu se face deloc vorbire la noi.
De ceva zile, Barna, Cioloș și alți lideri ai alianței USR-PLUS au început să denunțe public un blat între PNL și PSD menit să îi elimine de pe scena politică. ”Vedem aceste două partide care vor să scoată Alianța USR-Plus din peisaj” acuză Barna.
În fine, pluseriștii înțeleg marele pericol care îi paște.
Acela de a fi făcuți sandviș între PNL și PSD și a dispărea efectiv.
Ultimele sondaje de opinie arată USR și PLUS – măsurate împreună ori separat – în scădere mare față de cele 22 de procente de la europene.
La începutul lunii, CURS dădea alianța la 14%, iar IMAS o dădea la 15,8% însumat, cu partidele cotate separat.
Anul trecut, înaintea europenelor, cele mai pesimiste sondaje dădeau ALDE la 8-9%, iar cele mai optimiste la 14-15%. ALDE nu a făcut nici pragul electoral de 5%.
Alianța USR-PLUS va avea de trecut la parlamentare un prag electoral de 8%. Cu 14-15% acum, nu e deloc cert că va și trece acest prag, cu atît mai mult cu cît există două mari partide, PNL și PSD, care au tot interesul să-i elimine din schemă și există destul metode neortodoxe de a-i șicana.
Acesta e și motivul pentru care USR și PLUS, brusc, dau semne că și-au pierdut interesul pentru anticipatele pe care tot ei le-au clamat primii și cel mai vîrtos. Ba chiar s-au răsucit și vor la guvernare.
Cele două partide au destule probleme interne, nu reușesc deloc să-și armonizeze pozițiile, iar asta nu ajută deloc la un scor bun în alegeri.
A rezista și unui asalt pesedisto-liberal poate fi misiune imposibilă.
Ce se întîmplă dacă alianța e dusă – natural ori artificial – sub pragul de intrare în parlament?
Multe.
Nu doar interne.
Zestrea lor electorală va fi împărțită între PNL și PSD: grosul procentelor vor merge la PNL, iar restul la PSD, prin redistribuire.
E firesc ca PNL să aibă tot interesul ”scoaterii din peisaj” a alianței.
Numai că PNL, și Klaus Iohannis, în special, au și un alt mare interes. Unul care ține de popularii europeni ai Angelei Merkel care e cert că au dat deja undă verde planului anti-USR/PLUS.
Dacă alianța lui Cioloș și Barna ratează parlamentul, cele două partide devin nule din punct de vedere politic pentru următorii patru ani, dacă nu definitiv. Ne amintim că primul lider autohton care a reclamat alegeri anticipate a fost Dacian Cioloș, încă din vara lui 2018, tocmai pentru că se grăbea să devină cît mai curînd lider al unui partid parlamentar.
Încă de atunci contactele sale cu Macron și al său partid erau solide și asta explică și de ce USR l-a ”înghițit” pe fostul premier, deși nu îl simpatizează prea tare. Dacă USR are zestrea parlamentară, Cioloș are blazonul francez.
Un accident la alegerile parlamentare, încă mai probabil în caz de anticipate, ar da peste cap influența lui Macron în România, iar USR-PLUS ar dispărea, efectiv, cum a dispărut și PNȚCD.
În aceste condiții, e de la sine înțeles că cei opt europarlamentari ai alianței își vor căuta refugiu în zări mai calde.
Iar locul de refugiu nu poate fi decît PPE, care grupează partidele de dreapta și centru-dreapta, aceasta din urmă fiind și doctrina recent adoptată de USR.
USR-PLUS fac parte în acest moment din grupul nou creat Renew Europe, al lui Emanuel Macron. E vorba de al treilea grup din PE ca mărime și care dă destule bătăi de cap popularilor și socialiștilor europeni.
Dacian Cioloș e chiar liderul acestui grup.
Interesul lui Macron e să întărească partidele care alcătuiesc grupul său, interesul lui Merkel e exact contrariul.
Se știe, de asemenea, că prin intermediul grupului său, Macron a dat o lovitură teribilă Germaniei și lui Merkel, susținînd-o drept președinte al Comisiei Europene pe nemțoaica Ursula von der Leyen. Un personaj politic care, pe lîngă că împărtășește anumite viziuni politice ale președintelui Franței(armata europeană etc), vulnerabilizează Germania tocmai prin cetățenia sa, pentru că jocurile politice perfecte sunt cele care se fac cu mîna altuia. Merkel ar fi preferat, la modul ideal, un președinte dintr-o altă țară, la fel de controlabil precum marioneta luxemburgheză Juncker; în ultimă instanță, l-a susținut puternic pe Manfred Weber, șeful deputaților PPE, dar nu a fost să fie pentru că s-a opus Macron și al său grup.
Ursula von der Leyen a trecut la mustață, cu doar 9 voturi peste necesar.
USR-PLUS au 8 europarlamentari care au votat în bloc pentru Leyen, ceea ce înseamnă că o eventuală trecere a lor la PPE lasă actuala comisie europeană cu o majoritate de-a dreptul simbolică în raport cu votul de învestire.
PPE ar crește la 190 de deputați, în timp ce Renew Europe ar scădea la 100, aproape de căderea sub pragul psihologic al celor trei cifre.
O răzbunare perfectă pentru cancelarul german, șefa spirituală a lui Iohannis și Orban.
Nu e exclus ca acesta să fie chiar principalul motiv pentru care Iohannis e așa un împătimit al anticipatelor în condițiile în care nimeni din interiorul țării nu pare să înțeleagă cît ar avea cu adevărat PNL de cîștigat din asemenea manevră atît de complicat de realizat.
Există informații neoficiale că acesta ar fi fost și subiectul abordat de Ludovic Orban luna trecută, la întrevederea de la Bruxelles cu Manfred Weber, liderul PPE. Acel Manfred Weber care clamează pe pagina de net a PPE: ”În vremuri pline de provocări, vreau să mă asigur că Grupul PPE va rămâne forța călăuzitoare în apărarea valorilor noastre europene.”
Cu USR-PLUS scoase din peisaj în alegeri, grupul PPE va fi o forță și mai călăuzitoare, am spune, iar Macron una și mai dezumflată.
Un meci al greilor europeni în care România pune iar la bătaie ”terenul de joc” și suportă costurile organizării fără a se alege cu nimic.
- Advertisement -