spot_img
24.4 C
București
marți, august 9, 2022
AcasăAnalizeTrump grațiază înalți funcționari condamnați pentru corupție: ”Mesajul e că dacă Roger...

Trump grațiază înalți funcționari condamnați pentru corupție: ”Mesajul e că dacă Roger Stone va fi condamnat îl va grația imediat”

-

Donald Trump a grațiat sau a comutat pedepsele pentru mai mulți funcționari de rang înalt condamnați. Comentatorii nu-și ascund stupefacția și se întreabă care vor fi următoarele mișcări ale președintelui, transmite RFI.

- Reclama -

Printre grațiați se numără Rod Blagojevich, fost guvernator al statului Illinois, condamnat la 14 ani de închisoare. Decizia a reaprins speculațiile cu privire la tendința lui Trump de a se folosi de acest drept pentru a-și favoriza apropiații, transmite Courrier International.

Blagojevich a fost condamnat în 2011 sub acuzația de a fi intenționat să-și cumpere un loc în Senatul american, mai exact locul lăsat liber atunci de Barack Obama.

La ieșirea din închisoare, fostul guvernator i-a mulțumit președintelui și s-a declarat un ”trumpist” convins, potrivit NBC News. ”A stat deja opt ani în închisoare, e cam mult… Nu-l cunosc prea bine, l-am văzut de vreo două ori cred, părea un tip ok”, le-a spus Trump jurnaliștilor grăbindu-se către un avion care trebuia să-l ducă la Las Vegas.

Dar, reamintește New York Post, Rod Blagojevich a fost pe vremuri invitatul emisiunii de reality show pe care o realiza chiar Donald Trump.

Este un val de exonerări ale unor ”criminali cu gulere albe”, cum îi numește The New York Times. ”Trump și-a afirmat de mai multe ori intenția de a reforma justiția penală, nemulțumit de pedepsele prea mari pentru minoritari, dar gestul său de acum vizează exclusiv fapte ale unor albi, bogați, puternici și foarte influenți”, comentează ziarul american.

Pentru Los Angeles Times, care-i numește și el pe cei 11 ”criminali”, clemența lui Trump reprezintă o ”întărire spectaculoasă a tendinței președintelui de a interveni în problemele justiției, mai ales după ce a fost achitat în Senat”.

Și The Washington Post estimează că ultimele măsuri ale președintelui ”vor să demonstreze că, în general, legea e de fapt el însuși”.

Chicago Sun-Times observă că măsura vine în contextul în care, într-un tweet postat pe 11 februarie, Trump considera ”nedrept” modul în care justiția americană îl tratează pe prietenul și consilierul său Roger Stone, acuzat de mărturie mincinoasă în Congres și de mituirea unor martori în ancheta privind ingerința Rusiei în campania electorală din 2016.

”Mesajul e că dacă Roger Stone va fi condamnat, Trump îl va grația imediat”, crede ziarul din Chicago.

spot_img
- Advertisment -spot_img

Must Read

Rețeaua sexuală Epstein, un paravan CIA și/sau Mossad?

0
Podcasterul american Joe Rogan a sugerat, în cadrul emisiunii sale „The Joe Rogan Experience”, că miliardul american Jeffrey Epstein, condamnat pentru abuzuri sexuale, ar...