spot_img
14.6 C
București
vineri, aprilie 26, 2024
AcasăAnalizeBRICS și schimbarea pieții financiare globale

BRICS și schimbarea pieții financiare globale

-

Puterea economică a BRICS (Brazilia, Rusia, India, China și Africa de Sud) nu a fost reflectată în mod corespunzător în arhitectura financiară globală, cu toate acestea, raportul de putere la nivel mondial se schimbă rapid în favoarea grupului și poate duce la apariția unei structuri a pieții financiare globale, a declarat luni profesorul Theodor Neethling de la Universitatea Liberă din Africa de Sud pentru TASS.

„Cota BRICS din PIB-ul mondial măsurată în termeni de paritate a puterii de cumpărare (PPP) a crescut de la aproximativ 18% în 2000 la aproximativ 31% până în 2020, o pondere dublă decât a statelor membre ale Uniunii Europene”, a subliniat el, adăugând că profilul și vocea țărilor BRICS în arhitectura financiară globală nu reflectă încă acest peisaj economic în schimbare.

- Advertisement -

Neethling a remarcat că țările occidentale dețin încă majoritatea voturilor în instituțiile financiare globale, cum ar fi Fondul Monetar Internațional. „Țările vestice au, de asemenea, o voce mai puternică în ceea ce privește conducerea și funcționarea instituțiilor financiare globale. Având în vedere cele de mai sus, Noua Banca de Dezvoltare, denumită anterior Banca de Dezvoltare BRICS, a rezultat din nemulțumirile politice și economice legate de disparitate. între ponderea țărilor BRICS în economia mondială, pe de o parte, și reprezentarea lor reală în instituțiile financiare globale, pe de altă parte”, a afirmat el.

Potrivit savantului sud-african, Noua Banca de Dezvoltare ar trebui să aibă un impact asupra pieței financiare globale și să-i modifice arhitectura pentru a fi mai reprezentativă pentru profilul economic în creștere al BRICS în special și al țărilor în curs de dezvoltare în general. „Prin noua bancă de dezvoltare, țările BRICS au potențialul de a avea un impact mai mare asupra sistemului financiar global”, a afirmat el.

- Advertisement -

Neethling a adăugat că întărirea treptată a pozițiilor BRICS este în curs nu numai în economia globală, ci și în politică. „Nu există nicio îndoială că BRICS a devenit o entitate politică importantă în politica internațională în ultimul deceniu. La urma urmei, BRICS este o organizație care cuprinde marile economii emergente cu peste 40% din populația lumii, aproape un sfert din PIB-ul global, cota de peste 16% în comerțul mondial și 25% din investițiile străine. De asemenea, toate țările BRICS sunt membre ale G20 și se știe că toate țările BRICS au o influență semnificativă asupra afacerilor lor politice regionale”, a explicat el.

Noua Banca de Dezvoltare a fost fondată de țările BRICS pe baza unui acord interguvernamental în vara anului 2014. Are sediul în Shanghai. Scopul băncii este finanțarea proiectelor de infrastructură și dezvoltare durabilă în BRICS și țările în curs de dezvoltare.

spot_img
spot_img
- Advertisment -spot_img
spot_img