spot_img
38.9 C
București
miercuri, iulie 17, 2024
AcasăAnalizeMoscova participă activ la bătălia pentru inimile și mințile "Sudului global"

Moscova participă activ la bătălia pentru inimile și mințile „Sudului global”

-

În perioada 7-9 februarie, ministrul rus de externe Serghei Lavrov a vizitat Mali, Mauritania și Sudanul, iar mai devreme, în perioada 23-27 ianuarie, s-a aflat în Africa de Sud, Eswatini (fostul Swaziland), Angola și Eritreea.
Turneul african al lui Lavrov a fost perceput ca un eveniment internațional semnificativ atât în Rusia, cât și în străinătate, notează directorul general al Consiliului pentru Afaceri Internaționale al Rusiei, Andrey Kortunov. Potrivit acestuia, Moscova participă activ la bătălia pentru inimile și mințile „Sudului global”, deoarece pentru puterile mondiale aceste țări sunt importante datorită numărului lor mare și activității lor pe scena globală. Fără îndoială, vizita lui Lavrov a avut și un scop practic, și anume acela de a pune bazele summitului Rusia-Africa. Cu toate acestea, Lavrov a discutat individual cu țările pe care le-a vizitat chestiuni care acoperă cooperarea tehnică, precum și proiectele economice majore. Potrivit lui Kortunov, în zilele noastre, Africa este un „continent al oportunităților” cu un potențial demografic în creștere rapidă. SUA, UE și China luptă și ele pentru influența în acea regiune, așa că Moscova pur și simplu nu poate rămâne pe margine, a concluzionat expertul.

- Reclama -

Rusia a avut o abordare cuprinzătoare a lucrului cu Africa din 2019, potrivit instructorului senior de studii africane la Universitatea de Stat din Sankt Petersburg, Alexander Zdanevich. Activitatea actuală intensificată a Moscovei în regiune este aparent legată de viitorul summit Rusia-Africa, așa că, odată cu vizita sa, Lavrov pregătea bazele pentru o conversație detaliată la cel mai înalt nivel. Potrivit expertului, discuția se va concentra în general în jurul așa-numitei „troici”: energie, „soft power” și cooperare militară și tehnică. Acesta din urmă este deosebit de importantă, având în vedere nevoia de securitate a țărilor africane și pozițiile puternice ale Rusiei în acest domeniu. Expertul a adăugat că Rusia și-a câștigat o bună reputație în Africa ca forță capabilă să asigure securitatea țărilor africane la distanță și în diferite condiții politice, fără a se amesteca în treburile lor interne. Drept urmare, în ceea ce privește problemele de securitate, Moscova impune un respect care îl depășește chiar și pe cel al Chinei, a concluzionat expertul.

- Advertisement -
spot_img
spot_img
- Advertisment -spot_img
spot_img