Bucureștiul nu are o politică externă clară – iar semnalele date de ministerul de resort, de guvern în ansamblu și de președintele Camerei Deputaților Liviu Dragnea se contrazic, spune, la RFI, Fuad Kokaly, ambasadorul palestinian la București. În evaluarea sa, eventuala mutare a ambasadei României de la Tel Aviv la Ierusalim a devenit un instrument în lupta politică internă. Iar Liviu Dragnea, principalul susținător al acetei idei, refuză sistematic dialogul, după cum susține Fuad Kokaly.
Am solicitat o întrevedere, dar a refuzat. Până acum nu avem un răspuns. Nu a răspuns. Dar asta înseamnă implicit că ne-a refuzat, susține ambasadorul Kokaly.
Să nu uităm nici că Liviu Dragnea are consilieri israelieni. Și premierul Dăncilă are un consilier israelian. Cred că văd conflictul din Orientul Mijlociu cu ochii acestor consilieri, mai spune el.
Ministrul de externe (, red-Teodor Meleșcanu) a solicitat ca această delegație (condusă de premierul Dăncilă) să discute cu Mahmoud Abbas la Ramallah. Dar ministrul palestinian de externe a propus o amânare, date fiind circumstanțele. Să nu-i spunem refuz, pentru că avem relații bilaterale bune cu România. Am amânat doar momentul. Să clarificăm întâi lucurile și ne vedem data viitoare, a precizat Fuad Kokaly.
Cehia, Ungaria sau România să nu uite că au obligații internaționale, chiar dacă sunt supuse unui puternic lobby israelian. Cred că statutul Ierusalimului trebuie păstrat ca subiect de negociere și în acest context, fără vreun acord din partea palestinienilor, nimic nu se va putea întâmpla acolo, susține ambasadorul palestinian.
Nu știu ce motivație are Liviu Dragnea. Noi am contactat ministerul român de Externe. De fiecare dată când am vorbit, ni s-a transmis că România susține fără rezerve soluția a două state și că România dorește să vadă un stat Palestina cu capitala la Ierusalimul de Est. Chiar astăzi am fost la ministerul de Externe și mi s-a transmis același lucru, a mai spus Fuad Kokaly.
Un lucru e cert: România nu are o politică externă clară. Poate că domnul Dragnea vede lucrurile din alt unghi. Din perspectiva mea, problema mutării ambasadei României la Ierusalim a devenit instrument în lupta politică internă dintre guvern și președinte. Altfel, am văzut poziția președintelui Iohannis, pe care o salutăm. Vedem cum guvernul face eforturi în altă direcție. Și repet, cum ministerul de Externe ne tot dă asigurări că nu s-a schimbat nimic în abordarea României. Iar în presă, mai susține el.
Am purtat discuții cu Bogdan Aurescu (n.r. consilier prezidențial pentru politică externă) Ne-a asigurat că decizia este la președintele Iohannis și că poziția României va rămâne neschimbată. Ni s-a transmis că potrivit Constituției României, decizia este în mâinile președintelui, mai afirmă ambasadorul palestinian.