spot_img
20 C
București
miercuri, aprilie 24, 2024
AcasăAnalizeBOMBA AIRBUS: SUA vor putea impune sancțiuni de miliarde USD

BOMBA AIRBUS: SUA vor putea impune sancțiuni de miliarde USD

-

Organizaţia Mondială a Comerţului (OMC) a apreciat marţi că Uniunea Europeană nu a ţinut cont de recomandările sale privind eliminarea tuturor subvenţiilor acordate producătorului de avioane Airbus, un verdict final care permite SUA să aplice sancţiuni comerciale în valoare de mai multe miliarde de dolari, informează AFP şi Reuters.

Aceasta este ultima evoluţie dintr-o dispută comercială care durează de peste un deceniu între SUA şi UE cu privire la subvenţionarea producătorilor de avioane Boeing şi Airbus.

- Advertisement -

Organul de apel din cadrul OMC a demonstrat într-un document că „Uniunea Europeană nu a eliminat toate ajutoarele publice pentru A380, cel mai mare avion de pasageri din lume, şi pentru A350, ceea ce afectează Boeing şi salariaţii din sectorul aeronautic din SUA”. De asemenea, „Uniunea Europeană şi unele state membre nu s-au conformat recomandărilor şi deciziilor Organismului de reglementare a diferendelor (ORD), în special obligaţia de a lua măsuri adecvate pentru a elimina efectele nefavorabile sau a elimina subvenţiile”, se arată în decizia OMC.

Reacţionând la această decizie, Comisia Europeană a dat asigurări că va lua măsuri rapide pentru a se asigura că este în deplină conformitate cu decizia finală a OMC în aceasta cauză. „Aşteptăm cu interes viitoarea decizie a Organului de Apel privind respectarea de către SUA a concluziilor OMC cu privire la sprijinul guvernamental masiv şi persistent acordat Boeing”, a subliniat, la rândul său, comisarul european pentru Comerţ, Cecilia Malmstrom.

spot_img
spot_img
- Advertisment -spot_img
spot_img