spot_img
10.2 C
București
vineri, aprilie 26, 2024
AcasăALEGERI 2020Afacerile Clotildei cu paza

Afacerile Clotildei cu paza

-

Sectorul 1 este sub asediu, și nu doar sub asediul șobolanilor, dacă ne luăm după „urgența” cu care au fost atribuite contractele pentru servicii de pază la sediile unităților subordonate primăriei de sector și la unitățile de învățământ, sanitare și piețele agroalimentare din sector. Primăria a justificat procedura de negociere fără publicare prealabilă prin „extrema urgență și evenimente care nu puteau fi prevăzute de autoritatea contractantă”. 

Evenimentele au depășit-o și pe Ramona Porumb, viceprimarul de la Sectorul 1, care a declarat pentru Gândul.ro că nu știe nimic despre firma care îi va asigura paza la locul de muncă și nici despre contractul sau urgența în cauză.

„Din păcate nu am nicio informație (n.r. despre această procedură de atribuire), neavând atribuții în ce privește licitațiile publice”, a declarat Ramona Porumb pentru GÂNDUL.RO.

- Advertisement -

Contactat de Gândul.ro, cel de-al doilea viceprimar, Oliver Paiusi, nu a răspuns la solicitare până la publicarea acestui articol.Având în vedere că asigurarea serviciilor de pază la primărie și la instituțiile subordonate este o urgență, Gândul.ro publică, spre informarea cetățenilor, dar și a edililor de sector, informațiile disponibile în Sistemul Electronic de Achiziții Publice (SEAP) cu privire la aceste două contracte, anunțate pe SEAP la începutul lunii iunie 2021.

Astfel, primăria a anunțat, pe 1 iunie 2021, atribuirea contractului pentru „Servicii de pază la sediile Sectorului 1 al Municipiului București , la sediul Centrului Militar sector 1, la sediile Direcției de Evidență a Persoanelor și Stare Civilă Sector 1, la sediul Direcției de Impozite și Taxe Locale Sector, la sediile Unităților de Învățământ , Unități Sanitare și Piețe Agroalimentare”, în valoare de 5.106.087 RON (peste un milion de euro. Durata contractului, potrivit SEAP, este de 4 luni, iar acesta a fost atribuit firmei Pols Security SRL, despre care presa a scris în trecut că în spatele acesteia s-ar afla un fost consilier local PNL, din timpul mandatului primarului liberal Andrei Chiliman.

„În paralel cu prezenta procedură s-a demarat lucrul la procedura de licitație deschisă privind achiziția de Servicii de paza la sediile Sectorului 1, la sediul Centrului Militar sector 1, la sediile Directiei de Evidenta a Persoanelor si Stare Civila Sector 1, la sediul Directiei de Impozite si Taxe Locale Sector, la sediile Unitatilor de Invatamant, Unitati sanitare si Piețe”, se precizează în anunțul publicat în SEAP.

Nimic nou până acum, doar că, la momentul când aceeași firmă semna contracte pentru servicii de pază la Primăria Sectorului 1, consilierii USR o acuzau public că ia prea mulți bani.
”Există şi o firmă de pază Pols Security acolo care costă primăria 14.000 de euro pe lună. Este nevoie de pază, dar nu la aceste preţuri”, declara în 2016 consiliera USR, Dorina Bănişor, arătând că în plus i-a fost refuzat accesul la documentele privind contractul cu firmă de pază.
Ei bine, anul acesta primăria de sector a anunțat, pe 3 iunie, atribuirea unui alt contract aceleiași firme, pentru „Achiziționarea serviciilor de pază pentru unitătile de învățământ, unitățile sanitare și piețele agroalimentare sector1” – contract în valoare de 2.936.971 RON (aproximativ 600.000 euro).
Potrivit anunțului din SEAP, tipul procedurii este „Atribuirea unui contract fara publicarea prealabila a unei invitatii la procedura concurentiala de ofertare in Jurnalul Oficial al Uniunii Europene in cazurile enumerate mai jos (completati anexa D1)”. Iar primăria de sector motivează atribuirea directă a contractelor prin „Extremă urgență determinată de evenimente care nu puteau fi prevăzute de către autoritatea contractantă și în conformitate cu condițiile stricte prevăzute de directivă”.
Iar toată această urgență a fost invocată în timp ce Poliția Capitalei și Secția pentru Investigarea Infracțiunilor din Justiție numărau, din nou, voturile exprimate în 27 septembrie 2020, pentru alegerea edilului, iar situația gunoaielor din cel mai important sector al Bucureștiului devenea incertă, pe fondul unui conflict deschis între primarul Clotilde Armand și compania Romprest.


Procedurile de achiziție inițiate de unitățile subordonate, preluate de primăria condusă de Clotilde Armand prin Hotărâre de Consiliu
Autoritatea contractantă a invocat toate aceste argumente pentru a justifica de ce a decis să atribuie contractul fără să publice, în prealabil, un anunț de participare, fără să organizeze o licitație publică și fără să facă o procedură simplificată de selecție de oferte. Mai mult decât atât, Primăria Sectorului 1 susține că, începând cu data de 10 februarie 2021, au fost preluate procedurile de achiziție inițiate de către entitățile subordonate primăriei, care au fost desființate prin Hotărârea Consiliului Local din 14 decembrie 2020. Potrivit acestei hotărâri, procedurile aflate în derulare la nivelul Administrației Piețelor, Administrației Unităților de Învățământ Preuniversitar, al Unităților Sanitare Publice și al Centrului Cultural au intrat în atribuțiile primarului Clotilde Armand, prin aparatul său de specialitate.
Reamintim că prestatorul serviciilor de pază este același ca și până acum la Sectorul 1 – SC Pols Security SRL, care, conform datelor furnizate de Oficiul Național al Registrului Comerțului (ONRC) îl are drept asociat unic și administrator pe omul de afaceri Tudosie Diculescu, implicat și în proiecte imobiliare, în București, alături de un important trust de profil italian.
spot_img
spot_img
- Advertisment -spot_img
spot_img