spot_img
10.2 C
București
vineri, aprilie 26, 2024
AcasăAnalizeA înflorit Laleaua de Cazane-LEGENDA

A înflorit Laleaua de Cazane-LEGENDA

-

Laleaua de Cazane sau laleaua bănățeană a înflorit în Parcul Natural Porțile de Fier, în zona Cazanelor Mari.

Laleaua galbenă este o specie care trăiește pe versanții Ciucarului Mare, situați pe partea stângă a fluviului Dunărea, din perimetrul rezervației Cazanele Mari și Cazanele Mici. Planta înflorește la începutul lunii aprilie și poate fi observată înflorită până la începutul lunii mai, dar numai de la bordul ambarcațiunilor de pe Dunăre. Denumirea științifică este de „Tulipa hungarica”, fiind descoperită de botanistul Vincze Borbas în anul 1882. Florile sunt exclusiv de culoare galbenă și fără miros.

„Laleaua de Cazane este o specie strict protejată și unicat în lume, crește pe versanții abrupți ai masivului Ciucaru Mare, în zona Cazanelor și, datorită protecției se află în stare de conservare favorabilă”, spun reprezentanții Romsilva, pe Facebook.

- Advertisement -

Este monitorizată permanent de specialiștii Regiei Naționale a Pădurilor – Romsilva, care au constatat că în ultimii ani și-a extins arealul, numărul lalelelor sălbatice depășind 8.000 de exemplare.

„Atenție: deteriorarea sau ruperea acestei plante poate duce la sancționarea contravențională a făptașilor. Specia este protejată atât prin Convenția de Berna, cât și prin Directiva Habitate a Uniunii Europene, ratificată de România în 2007”, spun reprezentanții Agenției pentru Protecția Mediului Timiș.

Există și o legendă populară despre această plantă unică în lume, care spune că o fetiță a fost izgonită de acasă de mama vitregă. Ea a ajuns în această zonă sălbatică și a plâns atât de mult, încât lacrimile ei s-au transformat în lujere de lalea galbenă.

- Advertisement -

Parcul Natural Porțile de Fier, unul dintre cele 22 de parcuri naționale și naturale administrate de Regia Națională a Pădurilor – Romsilva. Este situat în sud-vestul României, în județele Caraș Severin și Mehedinți și este unul dintre cele mai spectaculoase parcuri din punct de vedere al biodiversității, al diversității geologice, dar și al vestigiilor istorice. Parcul are o suprafață totală de 115.656 de hectare, din care peste 75 de mii de hectare sunt păduri.

spot_img
spot_img
- Advertisment -spot_img
spot_img