O scurgere majoră de documente ale FinCEN, departamentul din cadrul Trezoreriei SUA responsabil de comabaterea spălării de bani, arată cum marile bănci ale lumii au permis cu bună ştiinţă tranzacţii cu bani proveniţi din infracţiuni, iar guvernul american nu a intervenit, scrie Adevărul.
Mai mult de 2,500 de documente aparţinând FinCEN, majoritatea fiind rapoarte de activităţi suspecte înregistrate de unele dintre cele mai importante bănci la nivel internaţional, au fost scurs către publicaţia Buzzfeed News. Suma totală a tranzacţiile suspecte care apar în aceste rapoarte între 1999 şi 2017 este de aproximativ 2 trilioane de dolari. Jurnaliştii de la Buzzfeed au împărtăşit documentele cu Consorţiul Internaţional al Jurnaliştilor de Investigaţie, aceştia lucrând împreuna pentru clarificarea informaţiilor conţinute de documente.
Aproape toate marile bănci de la nivel mondial sunt implicate în scandalul actual. Printre cele mai importante dezvăluiri ale jurnaliştilor implicaţi în investigaţie, se numără următoarele:
– HSBC, cea mai mare bancă britanică, a permis mutarea a 80 de milioane de lire din conturile din Marea Britanie către conturi din Hong Kong, chiar dacă fusese informată de autorităţile americane că bani proveneau dintr-o schemă Ponzi complexă şi erau, prin urmare, furaţi.
– JP Morgan a permis unei companii să mute nu mai puţin de 1 miliard de dolari printr-un cont din Londra fără să ştie cine îl deţinea. Ulterior, banca a ajuns la concluzia că respectiva companie era una controlată de Semion Mogilevich, un mafiot rus aflat pe lista FBI a celor mai căutate 10 persoane din lume.
– Deutsche Bank a mutat bani proveniţi din crimă organizată, terorism şi trafic de droguri.
– Dovezi solide indică faptul că Barclays Bank i-a permis unui apropiat al lui Vladimir Putin să evite sancţiunile impuse asupra acestuia de către guvernele occidentale.
– Marea Britanie pare să fie un adevărat paradis al companiilor suspecte. Conform informaţiilor FinCEN, Marea Britanie este o „jurisdicţie cu risc ridicat” dat fiind numărul foarte mare de companii înregistrate în această ţară care apar în rapoartele de activităţi suspecte.
– Banca centrală a Emiratelor Arabe Unite nu a acţionat după ce a fost avertizată că o firmă de pe teritoriul ţării ajuta Iranul să evite sancţiunile internaţionale.
– Standard Chartered a mutat bani pentru Arab Bank pentru mai bine de un deceniu după ce conturi ale unor clienţi ai Arab Bank au fost folosite pentru finanţarea de activităţi teroriste.