ZECI DE MII DE OAMENI ÎN STRADĂ LA CHIȘINĂU ANUNȚĂ NESUPUNEREA CIVICĂ/ UPDATE: Tinerii Moldovei se RETRAG de la protest: SCENARIU REGIZAT CU PRO RUȘII/ Violențe la sediul firmelor oligarhului Plahoniuc/ Pro rușii au demonstrație separată/

0
603

„De mâine nu ne vom mai supune civic, vom declara act de nesupunere civică a populaţiei, nu vom achita facturi. Vom purcede la constituirea comitetelor de grevă în fiecare unitate, fiecare şcoală, fiecare parc de autobuze etc. Vom bloca această guvernare, vom bloca hunta ca ea să se înece în propriile lături”, afirmă jurnalistul Andrei Năstase, unul dintre liderii Platformei DA.

„Până acum am cerut, acum vom lua, vom lua ţara înapoi”, declara Andrei Năstase, unul din liderii protestelor anti-guvernamentale.

Platforma cere în continuarea demisia conducerii țării, dar și a conducerilor instituțiilor care ar fi responsabile de devalizarea băncilor, demisia președintelui, alegeri anticipate și alegerea directă a șefului statului. 

UPDATE, 18.25: Tinerii Moldovei au anunțat că se retrag din Piața Marii Adunări Naționale.Mișcarea Civică și-a motivat poziția cu referire la contextul în care organizatorii protestelor din centrul Chișinăului, atât Platforma DA, cât și politicienii pro-ruși Igor Dodon și Renato Usatîi, nu urmăresc decât să obțină putere politică, împreună, în dauna oamenilor simpli care protestează împotriva corupției și pentru un trai mai bun.

,,Azi s-au întâmplat două lucruri care ne-au determinat să plecăm.
1. Liderul DA și liderul PSRM s-au întâlnit și și-au strâns mâna în fața Parlamentului (sec 20 din video) printr-un scenariu care se vedea de la o poștă că era regizat de când dimineață PSRM-ul a zis că stă singur în Palament, iar de pe scena Platformei s-a anunțat că se va merge la Parlament chiar dacă nimeni nu îi așteaptă acolo ( până la urmă, cineva i-a așteptat – nu știm de ce și cu ce scop și ce va urma, dar noi nu vom fi parte la așa ceva);
2. DA-ul a anunțat astăzi crearea unei „gărzi populare a poporului” în care fiecare tânăr apt de armată sau care a trecut prin armată să se înscrie. 
Totul este cusut cu ață albă în aceată poveste și nu știm unde se va ajunge, dar soluția noastră e mereu aceeași. Nu avem nevoie de alegeri anticipate pentru președinte sau de un referendum pentru alegerea președintelui prin vot direct. Aceste lucruri chiar și dacă vor avea loc – vor aduce alți hoți în loc la putere până se va epuiza tot în Md și toți oamenii vor pleca de aici”, explică Tinerii Moldovei într-o postare pe Facebook.

Tinerii Moldovei reiterează că singura soluție pentru ieșirea din criza actuală cu care se confruntă Republica Moldova este unirea cu România.

Potrivit corespondentei Europei Libere Tamara Grejdeanu, în PMAN s-au strâns din nou zeci de mii de oameni  și încă mai vin: „au umplut Piața Marii Adunări Naționale în perimetru străzilor Bănulescu-Bodoni si Pușkin, cam atâția erau si la celalate actiuni de protest”.

De data aceasta, se remarcă și grupurile organizate ale studenților de le Universitatea Tehnică, Universitatea de Stat, Universitatea Pedagogică, relatează corespondenta Europei Libere, care precizează că toți declară că „au venit să-și ia țara înapoi”. 

Participanții au cerut din nou convocarea unei sesiuni în plen a Parlamentului, cu participarea guvernului și a președinției. La începutul lui septembrie, Parlamentul și-a reluat lucrările dar numai în comisii. Până acum nu a fost nici o ședință în plen, deși este cerută din 6 septembrie de manifestanții din PMAN. Cărora li s-au alătura între timp protestatarii mobilizați de Partidul Socialiștilor și Partidul „Nostru” al lui Renato Usatîi.

Igor Boțan, unul din inițiatorii Platformei civice „Demnitate și Adevăr” a propus de amsemeni duminică, organizarea unui referendum privind modificarea legii electorale pentru a se reveni la alegerea directă a președintelui țării, relatează corespondenta Europei Libere.

În paralel, în fața Parlamentului continuă protestul organizat de Partidul Socialiștilor și Partidul Nostru al lui Renato Usatîî, ale căror cereri sunt similare. Sâmbătă, manifestanții au blocat parțial bulevardul Ștefan cel Mare și au amenințat chiar cu blocarea șoșelelor din țară dacă revendicările lor nu sunt satisfăctue.

De la izbucnirea protestelor în 6 septembrie, singura demisie a fost aceea a guvernatorului Băncii Naționale, Dorin Drăguțanu, dar acesta a acuzat drept cauză a plecării sale presiuni ale politicienilor.

VIOLENȚE LA SEDIUL COMPANIILOR OLIGARHULUI PLAHONIUC

871ad5c0771b624d259ee86e33b8bd5cProtestatarii care au mers să picheteze în fața clădirii „Global Business Center” unde își au sediul mai multe companii ce aparțin democratului Vlad Plahotniuc au recurs la violențe.

Oamenii s-au îmbrâncit, au rupt cordonul polițiștilor și au încercat să între în clădire. Câțiva bărbați au fost surprinși aruncând cu pietre.

Organizatorii protestului le-au explicat oamenilor că Plahotniuc nu este în clădire și i-a îndemnat să se potolească, să scandeze pașnic lozinci și ulterior să se întoarcă în Piața Marii Adunări Naționale.

La fața locului vin tot mai mulți polițiști pentru a asigura ordinea publică în cazul în care conflictul va lua amploare.