ÎNCĂ O MIȘCARE CHEIE ÎN ORIENT: Irakul, aliatul SUA, DE ACORD ca RUSIA să BOMBARDEZE teritoriul său

0
460

Premierul irakian Haidar al Abadi a anunțat sâmbătă că țara sa „nu s-ar opune unor (posibile) atacuri ruse” împotriva pozițiilor ocupate în țara sa de jihadiștii din gruparea teroristă Statul Islamic, informează EFE, conform Agerpres.

Declarația premierului irakian vine după ce deja Bagdadul, un aliat considerat fidel SUA, a pus la cale o alianță cu Rusia.

În primul rând este vorba de o celulă comună de război rusă-iraniană-siriană-irakiană, care a fost creată în cadrul Ministerului Apărării irakian din Bagdad.Acest centru de comandă organizează, de asemenea, transferul forțelor șiițe iranieni  în Siria.

În al doilea rând, Bagdadul și Moscova au încheiat un acord pentru ca forțele aeriene ruse să utilizeze baza aeriană Al Taqaddum de la Habbaniyah, 74 km vest de Bagdad, atât ca o locaţie pentru coridorul aerian rus în Siria și ca o bază de lansare de bombardamente împotriva forțelor Isis si a infrastructurii în nordul Irakului și nordul Siriei.

Decizia Irakului oferă Rusiei o mare amplă de acțiune: Siria, dar și Irakul. Dar de asemeni și Libanul. 

CITIȚI ȘI: MUTĂRI DE ŞAH CHEIE: CHINA SE ALĂTURĂ RUSIEI ÎN RAIDURILE AERIENE DIN SIRIA/ IRAKUL PUNE LA DISPOZIÍA MOSCOVEI O BAZĂ AERIANĂ/ China, Iran, Irak, Siria și Hezbollah SUNT ALĂTURI DE RUSIA

Într-o conferință de presă, Al Abadi a dat asigurări că autoritățile de la Bagdad „sunt dispuse să primească orice fel de sprijin, indiferent de unde ar veni, pentru că (Irakul) este singura țară care luptă în prezent împotriva terorismului”.

Miercurea trecută, Rusia, aliat al președintelui sirian Bachar al-Assad, a anunțat începerea unei campanii de bombardamente asupra teritoriului sirian împotriva pozițiilor Statului Islamic, cu toate că activiști și opozanți au denunțat faptul că avioanele ruse atacă și zone rezidențiale, precum și tabere ale opoziției siriene.