În data de 28 noiembrie, liderii Parlamentului European au avut un schimb de opinii cu președintele Radei Supreme, Ruslan Stefanchuk. Cu ocazia semnării unui memorandum de înțelegere reînnoit între Parlamentul European și Rada Supremă a Ucrainei, Conferința președinților Parlamentului European și-a reînnoit angajamentul de a sprijini Ucraina și de a consolida cooperarea existentă. În urma unei întâlniri cu liderii grupurilor politice de marți, președintele Roberta Metsola (EPP) și Ruslan Stefanchuk, președintele Radei Supreme, au susținut o conferință de presă în sala de conferințe Ana Politkovskaya a Parlamentului European din Bruxelles.
De asemenea, Conferința președinților Parlamentului European a emis următoarea declarație: Semnarea acestui Memorandumului de înțelegere este un pas important în consolidarea parteneriatului multidimensional, care va fi consolidat prin stabilirea unei prezențe permanente a Parlamentului European la Kiev, dezvoltând și susținând legăturile noastre cu Rada Supremă și poporul ucrainean. Liderii grupurilor politice își reafirmă angajamentul față de aderarea Ucrainei la UE, care reprezintă o investiție geostrategică într-o Europă unită și puternică și are încredere că Ucraina își va continua abordarea constructivă și ambițioasă față de reformele necesare și va aborda cerințele rămase cu seriozitate și celeritate. Conferința președinților subliniază că Ucraina este și va rămâne o prioritate pentru Parlamentul European iar Uniunea Europeană rămâne angajată să sprijine Ucraina în depășirea războiului de agresiune al Rusiei și salută recomandarea pozitivă din partea Comisiei Europene din 8 noiembrie 2023 de a deschide negocierile de aderare cu Ucraina.
Europarlamentarul român Vlad Nistor, membru al Grupului Partidului Popular European (PPE) a adăugat că, prin continuarea și sporirea susținerii politice, financiare dar și militare pentru Kyiv, Uniunea Europeană nu asistă Ucraina doar în apărarea sa legitimă în fața agresiunii Moscovei, dar contribuie la transformarea acestei țări într-un stat viabil, într-un partener pentru UE și deschide calea aderării sale la NATO. Consolidarea statului de drept, precum și a altor valori europene fundamentale, va crea o bază stabilă pentru o Ucraină mai puternică. În cele din urmă, va permite separarea completă a Ucrainei de influența rusă.
Grupul PPE din Parlamentul European a arătat, încă de la începutul agresiunii brutale a Federației Ruse împotriva Ucrainei, cel mai înalt grade susținere față de poporul ucrainean și pentru liderii pro-europeni de la Kyiv.