spot_img
20.3 C
București
miercuri, aprilie 24, 2024
AcasăAnalizeNistor: Neacceptarea România și a Bulgariei în spațiul Schengen e ”un atac...

Nistor: Neacceptarea România și a Bulgariei în spațiul Schengen e ”un atac flagrant la solidaritatea, coerența și coeziunea unității europene”

-

In discursul adresat europarlamentarilor în cadrul sesiunii plenare de la Strasbourg, în data de 22 noiembrie, premierul bulgar Nikolay Denkov a cerut UE să joace un rol mai activ pe scena internațională, ca mediator și garant al păcii.

În timpul discursului său „Aceasta este Europa”, premierul Denkov a avertizat că Rusia folosește legăturile economice și culturale pentru a diviza societatea bulgară. El a subliniat că apartenența la UE și NATO reprezintă cea mai mare garanție pentru continuarea drumului către dezvoltarea democratică și europeană pentru Bulgaria. „De aceea trebuie să ne completăm integrarea europeană prin aderarea la spațiul Schengen și la zona euro”, a adăugat el.

- Advertisement -

Prim-ministrul Denkov a reiterat îndeplinirea de către Bulgaria a tuturor cerințelor Schengen necesare și că „orice amânare ulterioară este inacceptabilă și demotivantă” pentru țară și oamenii săi. Odată cu intrarea Bulgariei și României în Schengen, „granițele Europei vor fi mai bine protejate, iar Europa va fi mai puternică”.

Îndemnând Europa să rămână unită și să joace un rol mai activ pe scena internațională, ca un puternic mediator și garant al păcii, el a adăugat „UE trebuie să-și consolideze legăturile strategice cu aliații NATO și capacitățile sale de apărare, inclusiv luând în considerare cu atenție ideea de a crea o singură armată europeană”.

- Advertisement -

Ca reacție la discursul dlui Denkov, majoritatea deputaților europeni au cerut încetarea discriminării cetățenilor bulgari și români și au cerut votul Consiliului privind aderarea ambelor țări la Schengen înainte de sfârșitul anului 2023. 

Într-o intervenție anterioară în plenul Parlamentului European, deputatul Vlad Nistor, membru al PNL și al grupului Partidului Popular European, a calificat neacceptarea România și a Bulgariei în spațiul Schengen drept ”un atac flagrant la solidaritatea, coerența și coeziunea unității europene”.

Europarlamentarul român a mai precizat: ”Problema este una care, pe români ca mine, îi umple de indignare și enervare. Se întâmplă la fel cu colegii noștri bulgari. Se întâmplă deci cu peste treizeci de milioane de cetățeni ai UE, dar indignarea ar trebui să fie a celor aproape cinci sute de milioane de cetățeni europeni pentru că, de fapt, acesta este un atac flagrant la fundamentele instituțiilor europene, la solidaritatea, coerența și coeziunea unității UE. Comisia și Consiliul nu pot sta indiferente, iar Parlamentul a votat în mod clar, cert și repetat”.

Profesorul Nistor a salutat intervenția premierului bulgar și atitudinea profund europeană a guvernului de coaliție de la Sofia, ce are ca principal partener partidul afiliat PPE din Bulgaria.

spot_img
spot_img
- Advertisment -spot_img
spot_img