Home Analize Visul doctorului Pavel Chirilă împlinit în Caraș Severin: Centrul pentru Cercetare în...

Visul doctorului Pavel Chirilă împlinit în Caraș Severin: Centrul pentru Cercetare în Recuperare Oncologică Slatina Nera

0

Una din cele mai mari investiții din sănătatea cărășeană din ultimii 30 de ani este, de astăzi, funcțională, grație încăpățânării unui om, Pavel Chirilă, dar și sprijinului Companiei Naționale de Investiții, scrie Caon.ro.

RELATAREA DIN CAON:

Un loc care acum 10 ani era o pustietate a devenit de astăzi o rază de speranță pentru bolnavii de cancer și leucemie aflați în stadii incipiente ale bolii. Asta pentru că visul doctorului Pavel Chirilă a devenit realitate, investiția CNI în Centrul pentru Cercetare în Recuperare Oncologică Slatina Nera fiind recepționată. Vorbim de o investiție de peste 17 milioane de lei, prin care s-au realizat trei clădiri pentru pacienți și încă o clădire cu funcțiune de camera hiperbară, investiția CNI fiind pe aproape 2000 de metri pătrați. Sunt 45 de spații de cazare, spații de tratament, inclusiv camera hiperbară, dar prin proiect s-a realizat și un zid de sprijin de aproape 100 de metri pentru stabilizarea terenului în vederea realizării unui drum de acces în jurul clădirilor.

Toate acestea au adus astăzi la Clinica Nera trei miniștri, Vela, Tătaru și Ștefan, șefa CNI, Manuela Pătrășcoiu, secretarul de stat Dan Stanprimarul Reșiței, Nelu Popa, prefectul Cristian Gâfu și alți oficiali, pe care i-a întâmpinat cel care nu s-a lăsat până nu și-a văzut visul împlinit, Pavel Chirilă. Acesta le-a prezentat camera hiperbară de 1 milion de euro, doar a treia din România, automatizată complet, despre care Chirilă spune că medicii români și-au dat seama că e necesară într-un spital mai ales după accidentul de la Colectiv. Pentru o asemenea cameră e nevoie de medici specializați în medicină hiperbară, iar în aceste zile se desfășoară pregătirea pentru personalul tehnic și medical care va lucra cu aparatura de la clinică.

S-a mers apoi și în clădirile în care vor fi găzduiți pacienții ce vor fi tratați pe baza unui plan personalizat, având la bază medicamente pentru controlul durerilor și ținându-se cont de toate celelealte afecțiuni existente. „Domnule profesor, ce nevoi mai aveți aici?”, l-a întrebat ministrul Marcel Vela pe Pavel Chirilă, iar răspunsul a venit imediat: „Un tunel de legătură între camerele pacienților și spital, drumul de acces și trainingul cu cei de la ISU pentru medici, de mâine dacă s-ar putea l-aș începe”, Vela asigurându-l că se vor rezolva rapid și aceste neajunsuri. Despre drumul de acces a vorbit și primarul de la Sasca Montană, care a precizat că drumul ține de Primărie, e pe fonduri europene, însă lucrările nu au început încă „pentru că mai trebuie să vina camioane de mare tonaj pentru realizarea tunelului”.

Tot la Clinica Nera s-a construit și un amfiteatru unde studenți vor fi pacienții, Chirilă explicând că a constatat, după experiența de o viață, că bolnavii de cancer nu știu ce este cancerul.

Clinica Nera este un exemplu de urmat și pentru alții, consideră ministrul Sănătății, Nelu Tătaru. „Acest complex, prin adăugarea celor trei capacități de cazare 45 de locuri și a camerei hiperbare, devine un centru complex de terapie oncologică incipientă și a leucemiilor, este un exemplu de urmat în fiecare județ”, a spus Tătaru, completat de ministrul Lucrărilor Publice, Ion Ștefan, care a amintit că Fundația Sf. Irina, prin care s-a realizat Clinica Nera, este singura fundație de utilitate publică din România care a apelat la sprijinul CNI, invitând și alte entități de acest gen să vină cu proiecte de investiții pentru finanțare guvernamentală.

Ad

Exit mobile version