spot_img
6.5 C
București
vineri, noiembrie 22, 2024
AcasăAnalizeVilele generalilor: De la Vulpea la Coldea

Vilele generalilor: De la Vulpea la Coldea

-

- Reclama -

Chestorul Virgil Ardelean, care a fost cel mai longeviv șef al serviciului secret al Ministerului Afacerilor Interne, și-a construit o casă de vacanță în Munții Apuseni, la coada Lacului Beliș-Fântânele, și este implicat în construirea unui bloc rezidențial, cu 10 etaje, incluzând spații comerciale și apartamente de locuit, în cartierul Gheorgheni din municipiul Cluj-Napoca, unde a achiziționat și a demolat în acest scop fostul complex comercial Feleacul, arată cei de la Cotidianul.ro.

- Reclama -

Generalul Florian Coldea, cel mai longeviv șef operativ al SRI, și-a construit o casă tip mediteranean în satul natal Tîrnova din județul Arad.

- Advertisement -

Generalul Alexandru Burian, fost director adjunct al serviciului secret al Ministerului Afacerilor Interne și apoi director adjunct al SPP, și-a construit o casă de vacanță în orașul natal Baia Sprie din județul Maramureș, la poalele munților Gutin, cu privire la care a fost reclamat de foști subalterni că ar fi construit-o din fonduri operative de la „doi ș-un sfert“. Generalul Marcel Opriș, cel mai longeviv șef al STS, și-a construit case de vacanță la mare, în stațiunea Eforie Sud, și la munte, în localitatea Podu Dâmboviței, județul Argeș, unde deține o pădure de 28 ha.

Chestorul Virgil Ardelean, poreclit Vulpea, a fost cel mai longeviv șef al serviciului secret al Ministerului Afacerilor Interne (Direcția Generală de Informații și Protecție Internă), mai cunoscut sub denumirea „Doi ș-un sfert“. Ardelean a ocupat această funcție din 1999 până în 2006, când a fost debarcat, în urma fugii din România a teroristului Omar Hayssam, care se afla sub monitorizarea serviciului secret al MAI. Omul pe care unii l-au ridicat în slăvi că ar fi o eminență a serviciilor secrete și-a început cariera ca milițian în regimul comunist. A absolvit Școala de Miliție de la Băneasa în anii ’70 și a activat în Miliția municipiului Cluj-Napoca până la Revoluție. A fost ofițer de miliție economică, ocupând la un moment dat funcția de șef al Biroului Economic, din care a fost promovat apoi locțiitor al șefului Miliției municipiului Cluj-Napoca. Potrivit unor foști colegi, Ardelean a manifestat exces de zel și servilism față de regimul ceaușist în aceste funcții, motiv pentru care a fost desemnat secretar UTC și apoi secretar PCR al miliției clujene. La un moment dat, a vrut să intre în Securitate, dar a căzut testul psihologic.
După Revoluție, Virgil Ardelean a devenit șeful Poliției municipiului Cluj-Napoca, funcție în care a avut relații apropiate cu patronul Caritas, Ioan Stoica, cu directorul general al SC Alimentara SA, Ioan Mureșan, și cu controversatul om de afaceri Sever Mureșan, arestat și condamnat ulterior pentru fraude în detrimentul Băncii Dacia Felix. Grație fostului ministru țărănist de Interne Gavril Dejeu, care avea origini sălăjene ca și Ardelean, acesta a fost promovat șef al Poliției municipiului București în 1998, iar în 1999 a fost numit șef al serviciului secret al MAI. A rezistat în funcție și sub guvernările ulterioare, până la incidentul cu Hayssam, cochetând cu lideri marcanți din PSD (Ioan Rus), PDL (Vasile Blaga) și PNL (Cristian David).

- Advertisement -
spot_img
spot_img
- Advertisment -spot_img
spot_img