spot_img
4.7 C
București
marți, decembrie 6, 2022
AcasăAnalizeViktor Orbán: Ungaria se poate aproviziona singură cu gaz, Occidentul însă nu poate

Viktor Orbán: Ungaria se poate aproviziona singură cu gaz, Occidentul însă nu poate

-

Ungaria se poate aproviziona singură cu gaz, Occidentul însă nu poate, a declarat, vineri, prim-ministrul Viktor Orbán în emisiunea „Bună dimineaţa, Ungaria!”, difuzată pe postul public maghiar Radio Kossuth.

- Reclama -

“Suntem mai pricepuţi în aprovizionarea cu gaz pe cont propriu, decât dacă am aştepta după alţii”, a motivat premierul faptul că Ungaria nu participă la achiziţia comună a UE. Ţara ar avea doar de suferit dacă s-ar alătura procesului comun, prin urmare a susţinut ideea participării voluntare, a explicat el.

Premierul a criticat şi planul mecanismului de solidaritate al UE. El a subliniat că Ungaria nu susţine obligarea ţărilor care au reuşit să îşi acopere aprovizionarea cu gaze pentru întregul an să transfere gaz către ţările care nu au putut face acest lucru, deoarece au susţinut sancţiunile împotriva Rusiei.

El a apreciat că în prezent există o linişte temporară a preţurilor la gaze, datorită faptului că o mare parte din gazul consumat de Europa a fost depozitat în timpul verii. Însă în perioada iernii, când se vor termina volumele înmagazinate, trebuie să ne aşteptăm la o nouă creştere a preţurilor”, a adăugat premierul.

Ungaria a încheiat contracte pe termen lung cu Rusia care garantează că aprovizionarea cu gaz este asigurată, a confirmat el, adăugând că gazoductul din nord a fost “distrus din cauza unor acte teroriste”, însă cel din sud, care trece prin Turcia, funcţionează în continuare, iar Ungaria nu va permite nimănui să-l avarieze. El a reamintit că şi preţul gazului din Rusia este legat de preţurile de pe bursele europene, aşadar, preţurile ridicate din Europa afectează în mod automat preţul gazului consumat în Ungaria.

Orbán a formulat critici privind sancţiunile impuse Rusiei, spunând că toată Europa plăteşte acum pentru energie o “suprataxă din pricina sancţiunilor”. În opinia sa, Ungaria încearcă să scape de consecinţele deciziilor proaste, ceea ce reuşeşte de obicei, dar, cum suntem pe aceeaşi piaţă cu toate celelalte ţări europene, dacă situaţia se înrăutăţeşte în aceste ţări, Ungaria va suferi şi ea o parte din consecinţe. “Acesta este motivul pentru care nu suntem de acord cu sancţiunile”, a spus el.

spot_img
- Advertisment -spot_img
spot_img