Home Analize Viktor Orban spune că împreună cu Klaus Iohannis a stopat preluarea șefiei...

Viktor Orban spune că împreună cu Klaus Iohannis a stopat preluarea șefiei Comisiei Europene de ”omul lui Soroș”. Cuvinte de laudă și la adresa Vioricăi Dăncilă: ”Este un politician serios şi, dacă ar avea un background, atunci ar putea face foarte multe lucruri mai bune pentru ţară”

0

Premierulul Viktor Orbán a ținut sâmbătă, tradiționalul său discurs de la Universitatea de Vară de la Băile Tușnad (Tusványos), la cea de a 30-a ediție a sa. Agenția maghiară de presă MTI publică, în ediția în limba română, două materiale ample despre cele spuse de premierul Ungariei la Tușnad. Le puteți citi aici și aici. Versiunea video, fără subtitrare, o puteți vedea aici. De asemenea, răspunsurile date de Orbán la întrebările venite din public. O sinteză a discursului, cu subtitrare în română, puteți vedea aici.

Principalele idei din discursul lui Viktor Orbán conform Radio Europa Liberă:

Independență. Potrivit premierului, naţiunea maghiară dispune astăzi de capacităţile politice şi economice cu ajutorul cărora poate rămâne independentă, iar în curând va dispune şi de capacitatea fizică necesară pentru a se şi putea apăra, scrie MTI.

Lupta cu gherilele politice. În urma unor manevre complicate s-a reuşit ca omul lui György Soros să fie împiedicat să ajungă în fruntea Comisiei Europene, respectiv a fost evitat ca în funcţiile europene importante să fie puse gherile ideologice, a punctat prim-ministrul. Potrivit lui, mai scrie MTI, de acum încolo, CE ar trebui să se comporte ca un gardian al tratatelor. „Trebuie să înceteze cu activismul politic. Nu este un organism politic, nu trebuie să aibă un program, nu este sarcina sa să se implice în atacuri politice asupra statelor membre.”

Râsu’-plânsu’. Orbán a mai spus că Ungaria va avea bătălii şi privind statul de drept: „vom avea nevoie de nervi tari”, ca „să nu ne pufnească râsul” şi astfel „să ne jignim partenerii”. Mai exact, „pe prietenii noştri finlandezi”, care vor evalua situaţia statului de drept în Ungaria. În Finlanda nu există o Curte Constituţională, iar protecţia statului de drept o face o comisie parlamentară, în timp ce Academia se află sub supravegherea şi coordonarea Ministerului Învăţământului, a spus Orbán, citat de MTI. Spune toate acestea premierul unei țări care, în 2018, ocupa locul 57 în clasamentul democrațiilor funcționale ale lumii, despre o țară care e a opta în ierarhie.

Democraţie, da. Liberalism, nu. Premierul ungar a mai spus că potrivit opiniei publice internaţionale, în lume ar trebui să funcţioneze democraţii liberale, care să realizeze un fel de internaţionalism liberal, din care ar trebui să se formeze un „imperiu liberal”, iar UE nu este altceva, decât o întruchipare a acestuia. Este evident că ceea ce se întâmplă în Ungaria este cu totul altceva. În opinia sa, mai scrie agenția ungară de știri, pentru a înţelege acest lucru, este nevoie să ne reamintim situaţia moştenită în 2010. Atunci s-a pus întrebarea dacă rezolvarea problemelor moştenite este realizabilă într-un cadru al democraţiei liberale. Oamenii au răspuns că trebuie creat altceva. S-a considerat că trebuie menţinut cadrul economiei de piaţă capitaliste, precum şi instituţiile juridice şi politice democratice, dar modul de organizare socială trebuie schimbat, adică „democraţie, da, liberalism, nu”. „Am regândit şi am aşezat pe noi baze teoretice relaţia dintre comunitate şi individ”. În Ungaria s-a format, deja, un stat iliberal, un adevărat model de teorie politică şi de stat, un stat creştin-democrat specific, a conchis Viktor Orbán.

Viorica Dăncilă, un politician serios. În discuțiile care au urmat discursului său, Orbán a vorbit și de politicienii români. Despre Viorica Dăncilă a spus că este „un politician serios” şi că, dacă ar avea „un background, ar putea face foarte multe lucruri mai bune pentru ţară”. „Discut cu doamna prim-ministru la Bruxelles şi la alte diferite foruri internaţionale şi credeţi-mă că este un politician serios şi, dacă ar avea un background, atunci ar putea face foarte multe lucruri mai bune pentru ţară”, a spus Viktor Orbán, citat de Agerpres.

Premierul Ungariei a apreciat şi rolul pe care Klaus Iohannis l-a avut în „stoparea preluării Consiliului Europei de către omul lui Soros”. „Dacă preşedintele român nu ar fi fost consecvent şi nu ar fi sprijinit decizia UE, dacă el nu ar fi fost consecvent, atunci noi nu am fi putut stopa preluarea Consiliului de către omul lui Soros, deci acest lucru nu ar fi fost posibil. Aşa văd acum situaţia româno-maghiară”, a spus premierul de la Budapesta, notează Agerpres.

Cât priveşte relaţiile oficiale româno-ungare, Orbán a punctat că problema nu o reprezintă „calităţile sau intenţiile conducătorilor”, ci existenţa unui haos în politica românească. „Problema nu e cu calităţile sau intenţiile conducătorilor, ci nu s-a reuşit montarea unei maşinării politice potrivite care să asigure o pregătire şi o realizare a unei politici. Politica românească nu e într-o situaţie decisivă, ci e o nesiguranţă permanentă, vă pregătiţi acum consecutiv de mai multe alegeri. Deci, sunt pentru întâlnirile la vârf, au sens, dar atunci când vom putea să aducem decizii bune. Din cauza haosului din viaţa politică din România, trebuie să vedem cine reprezintă pe cine, pe ce, cine ce putere are şi dacă cineva promite ceva să şi respecte. Deci, e inutil ca să avem întâlniri goale, doar protocolare, care, eventual, să slujească politica naţională românească. Trebuie să mai aşteptăm până se nasc aceste condiţii”, a afirmat Viktor Orbán.

Ad

Exit mobile version