Ungaria a ieşit din fiecare criză, începând din 2010 – criza economică globală din 2008-2009, criza migraţiei şi criza Covid – mai puternică faţă de cum a intrat în ele – a declarat, luni, prim-ministrul Viktor Orbán, la un forum despre relaţiile economice ungaro-germane, organizat la Berlin.
Înainte de forum, prim-ministrul s-a întâlnit şi cu cancelarul german Olaf Scholz. Despre această întrevedere el a spus că au avut o convorbire fructuoasă, toate problemele dificile şi complicate au fost abordate în timpul discuţiei de două ore şi că “toată lumea poate fi mulţumită” de rezultatele acesteia.
De asemenea, Orbán a amintit că o dată la doi ani îl vizitează pe cancelarul german şi se întâlneşte cu comunitatea economică din Germania.
În discursul său, prim-ministrul a prezentat motivele politice pentru care Ungaria a reuşit să gestioneze cu succes crizele din 2010 încoace.
El a evocat criza economică mondială, în timpul căreia în Europa a existat o dispută privind natura conjuncturală sau structurală a crizei. El a considerat criza ca fiind structurală, şi astfel Europa va continua să piardă teren în faţa Asiei, în materie de PIB, pe pieţe şi în competiţia tehnologică, dacă nu va schimba ceva. Orbán a afirmat că răspunsul corect la această situaţie este reforma structurală profundă, adăugând că după 2010, economia ungară a fost transformată conform acestei concepţii.
El a spus că modelul ungar este unul conservator în privinţa politicii sociale, amintind de perioada cancelarului german Helmut Kohl. Guvernul are în vedere o societate bazată pe muncă, în centrul căreia se situează familia.
Premierul a declarat că guvernul se bazează şi pe mândria naţională şi a dorit ca această mândrie să se bazeze din ce în ce mai mult pe performanţă.
În Ungaria nu există multiculturalism, a adăugat el.