spot_img
14.5 C
București
vineri, februarie 23, 2024
AcasăActualitateViktor Orbán: Dacă sancţiunile ar fi ridicate, preţurile s-ar înjumătăţi imediat, la...

Viktor Orbán: Dacă sancţiunile ar fi ridicate, preţurile s-ar înjumătăţi imediat, la fel şi inflaţia. Fără sancţiuni, economia Europei şi-ar recăpăta puterea şi ar evita recesiunea

-

Războiul între Ucraina şi Rusia nu mai este unul local, sancţiunile l-au transformat într-un război economic global – a declarat Viktor Orbán la o reuniune a grupului parlamentar Fidesz-KDNP la Balatonalmádi, unde le-a cerut membrilor grupului să facă tot posibilul pentru ca Europa să retragă sancţiunile până cel târziu la sfârşitul anului – relatează cotidianul Magyar Nemzet în ediţia sa de miercuri.

Potrivit informaţiilor obţinute de ziar, prim-ministrul a declarat: astăzi deja este clar pentru toată lumea că trebuie să ne aşteptăm la prelungirea conflictului şi că trebuie să ne pregătim pentru continuarea acestui război din vecinătatea noastră atât în acest an, cât şi anul viitor. În opinia sa, acesta este motivul pentru care securitatea şi protecţia suveranităţii economice şi naţionale a Ungariei au devenit mai importante ca niciodată, acesta fiind şi motivul înfiinţării fondului pentru apărare. Soldaţii au fost retraşi de la protecţia frontierelor şi au fost create unităţi de grăniceri – a relatat premierul, subliniind că este nevoie de mai mulţi soldaţi şi că aceştia trebuie să fie pregătiţi pentru apărarea ţării. 

- Advertisement -

Viktor Orbán apreciază că războiul îi îngrijorează pe oameni, ei urmăresc evenimentele sale, dar ceea ce afectează direct familiile în acest moment este inflaţia – scrie ziarul, adăugând: premierul a precizat că guvernul, înainte de alegeri, a considerat condiţiile economice previzibile în ciuda războiului, însă în iunie 2022, la Bruxelles au fost adoptate sancţiuni economice şi comerciale, inclusiv sancţiuni privind transportul petrolului, iar imediat după acestea au fost puse pe masă sancţiunile privind achiziţia gazelor naturale, astfel încât, din iunie 2022, preţul gazelor naturale s-a dublat într-o lună, iar apoi s-a triplat în decurs de încă o lună. 

Potrivit relatării ziarului Magyar Nemzet, prim-ministrul a subliniat: dacă sancţiunile ar fi ridicate, preţurile s-ar înjumătăţi imediat, la fel şi inflaţia. Fără sancţiuni, economia Europei şi-ar recăpăta puterea şi ar evita recesiunea ce ne ameninţă. Potrivit preşedintelui partidului, atunci când Bruxelles a impus Europei aceste sancţiuni, la începutul verii, birocraţii din UE nu au promis aşa ceva, ei au spus că sancţiunile vor afecta Rusia, şi nu oamenii din Europa. De atunci, a devenit clar că sancţiunile impuse fac mai mult rău Europei decât Rusiei – a citat cotidianul cuvintele premierului. 

- Advertisement -

Potrivit informaţiilor ziarului, în noiembrie va exista o oportunitate politică semnificativă pentru a revizui sancţiunile, de aceea a făcut apel la membrii grupului parlamentar să facă tot posibilul pentru ca Europa să retragă aceste sancţiuni până cel târziu la sfârşitul anului. 

Potrivit evaluării situaţiei de către premier, sancţiunile sunt impuse Europei de birocraţii de la Bruxelles, ele sunt cauza problemelor economice, a crizei energetice şi a inflaţiei. Iar sancţiunile sunt susţinute de stânga din Ungaria – scrie ziarul. Acesta a citat, de asemenea, cuvintele premierului referitoare la opoziţie, afirmând că, aşa cum au subliniat în timpul campaniei electorale, epoca Gyurcsány şi reprezentanţii acesteia vor să se întoarcă la putere, care odată au distrus deja Ungaria. Potrivit ziarului, afirmaţiile premierului au stârnit o reacţie la unison, unii participanţi strigând “niciodată Gyurcsány!”. Odată cu formarea guvernului fantomă Gyurcsány-Dobrev – a continuat premierul -, birocraţii de la Bruxelles şi ONG-urile lui Soros vor să aducă acest guvern din umbră la putere. În opinia sa, acest lucru reiese şi din faptul că îi plătesc, asta au făcut în campania electorală şi asta fac şi acum. 

După evaluarea prestaţiei stângii, preşedintele partidului a formulat – conform relatării Magyar Nemzet – sarcinile viitoare ale Fidesz-KDNP: trebuie să asigure aprovizionarea cu energie, să protejeze familiile şi locurile de muncă. Familiile vor fi protejate de preţul redus al cheltuielilor generale, de programele referitoare la lemnele de foc şi la cărbunele brun, în timp ce întreprinderile vor fi ajutate prin trei modalităţi: un program în valoare de peste 200 de miliarde de forinţi (496,1 de milioane de euro) pentru întreprinderile mici şi mijlocii cu un consum de energie ridicat, companiile producătoare vor fi sprijinite prin acoperirea parţială a costurilor energetice şi prin subvenţionarea investiţiilor vizând economisirea energiei, va fi implementat un program de salvare a fabricilor şi un nou plan de acţiune pentru protejarea locurilor de muncă în sectorul serviciilor. 

La finalul discursului său, prim-ministrul a precizat: aprovizionarea cu energie a Ungariei este asigurată. Va fi suficient gaz, energie electrică şi petrol. “Sancţiunile provoacă daune grave ţării, dar cu multă muncă avem o şansă pentru ca Ungaria să iasă din această criză ca o ţară capabilă de a depăşi în curbă” – a declarat premierul, citat de Magyar Nemzet.

spot_img
spot_img
- Advertisment -spot_img
spot_img