spot_img
18.2 C
București
miercuri, octombrie 5, 2022
AcasăActualitatePreședintele Serbiei la ONU: Aici de fapt nimeni pe nimeni nu ascultă:...

Președintele Serbiei la ONU: Aici de fapt nimeni pe nimeni nu ascultă: În ce constă diferența între integritatea teritorială a Ucrainei și a Serbiei?

-

Președintele Serbiei Aleksandar Vučić a spus la Adunarea Generală a liderilor mondiali că, din păcate, aici nimeni nu ascultă și nu tinde spre înțelegeri reale și soluționarea problemelor, ci aproape toți țin cont doar de interesele lor, deseori încălcând principiile dreptului internațional și Carta Națiunilor Unite.

Președintele Vučić a acentuat că dorește să expună clar și precis în fața liderilor mondiali la Națiunile Unite cum vede Serbia cinci provocări cheie cu care ne confruntăm astăzi, iar acestea sunt restabilirea păcii și păstrarea stabilității globale, apoi păstrarea integrității teritoriale și a suveranității, statelor recunoscute internațional, membre ale acestei organizații, ca și principiu cheie al dreptului public internațional și a relațiilor între state. Ca a treia provocare, Vučić a menționat securitatea energetică în condițiile crizei globale, apoi siguranța financiară a țărilor sărace și în curs de dezvoltare și a cincea provocare – aprovizionarea cu hrană în condițiile întreruperii liniilor globale de aprovizionare.

Vučić a evidențiat că Serbia caută un compromis în legătură cu Kosovo și Metohia sub egida UE, dar în cadrul dialogului Belgrad-Priština și cere răspuns clar la întrebarea: care este diferența între suverenitatea și integritatea teritorială a Ucrainei și cea a Serbiei, care este grav încalcată.

Președintele sârb a acentuat că Serbia sprijină integritatea teritorială a tuturor țărilor membre ale ONU, inclusiv și a Ucrainei, dar în ciuda faptului că nu a călcat pe teritoriu strain, NATO a atacat în anul 1999 Serbia ca țară suverană fără decizia Consilului Național al ONU. Faptul că după încheierea conflictului armat a fost semnat acordul cu NATO, ale căror dispoziții au prevăzut adoptarea Rezoluției 1244 a Consiliului de Securitate al ONU, dar prin care a fost confirmată și garantată parțial suveranitatea și integritatea teritorială deplină a Serbiei, nu a oprit multe țări din Occident ca prin recunoașterea independenței proclamate unilateral a Kosovo să calce din nou integritatea teritorială a Serbiei, a transmis Vučić.

spot_img
- Advertisment -spot_img

Must Read

Campanie în Germania: „Dușurile reci economisesc până la 400 de euro...

0
„Dușurile reci economisesc până la 400 de euro pe an – și, de asemenea, te ajută să slăbești” – presa din Germania abundă de...