UPDATE: PRIMĂRIA NU MAI FACE TÂRGUL DE CRĂCIUN ÎN PIAȚA VICTORIEI/ VIDEO/ Incidente în Piaţa Victoriei: Mai mulţi protestatari vor să împiedice amenajarea Târgului de Crăciun/ Mai mulți manifestanți ridicați de jandarmi/ Un bătrân ar fi fost agresat, susține Jandarmeria/ Băsescu și Orban cer anularea Târgului/ ORA 14: PROTESTATARII STRÂNG SCHELELE TÂRGULUI

0
209

Mai mulţi protestatari s-au adunat, sâmbătă dimineaţa, în Piaţa Victoriei din Capitală, pentru a încerca să împiedice amenajarea Târgului de Crăciun de către Primăria Municipiului Bucureşti, programat pentru perioada 5-17 decembrie.

UPDATE: Primăria Capitalei anunţă, în urma protestelor de sâmbătă, că va muta Festivalul de colinde şi târgul din Piaţa Victoriei într-un alt loc, fără să precizeze unde. Primarul Gabriela Firea susţine că acestă perioadă pare a fi „începutul anarhiei” şi dacă astăzi a fost împiedicată municipalitatea să organizeze legal un eveniment într-un spaţiu public, de protestatari agresivi, acelaşi lucru se poate întâmpla şi la Administraţia Prezidenţială sau la alte instituţii publice. 

ora 14: Protestarii strând schelele montate de angajații Primăriei.

Incidente au avut loc în jurul prânzului când 3 manifestanți au fost ridicați de jandarmi.

Aceștia au fost ridicați după agresarea unui bătrân.

Incidentul a avut loc pe trotuarul din fața Guvernului.

„Acolo a fost lovită persoana respectivă, agresorul a fugit în mulțimea protestatarilor. Noi am solicitat prezența unei ambulanțe care să-i acorde îngrijiri cetățeanului lovit, i-au fost acordat îngrijiri la fața locului. Și acesta a fost dus la secție pentru declarații. Noi am încercat să conducem la secție o persoană care a agresat un alt cetățean și alți protestatari s-au opus acestei măsuri, intrând în conflict cu jandarmii”, a explicat Georgian Enache.

Trei persoane au fost ridicate, sâmbătă, de jandarmi, în urma conflictului din Piața Victoriei, a declarat purtătorul de cuvânt al Jandarmeriei, Georgian Enache.

Preşedintele PMP, Traian Băsescu, a declarat, sâmbătă, că ”decizia ilegală de a organiza un târg în Piaţa Victoriei este una ticăloasă” şi i-a cerut primarului general al Capitalei să anuleze această decizie, să lase oamenii să protesteze.

Preşedintele PNL, Ludovic Orban, i-a cerut, sâmbătă, primarului General al Capitalei, Gabriela Firea, să renunţe la ideea ”stupidă” a organizării unui târg în Piaţa Victoriei, afirmând că ”Piaţa Victoriei nu este Piaţa Dragnea”.

O parte dintre protestatarii aflați în Piața Victoriei au intrat în conflict cu angajații Primăriei Capitalei care amenajează târgul de sărbători, au împins gardurile de protecție și au încercat să intre pe partea carosabilă, a declarat purtătorul de cuvânt al Jandarmeriei, Georgian Enache.

„Sunt cei de la Primărie care amenajează zona respectivă cu târgul și am înțeles că o parte din cei care protestau acolo împotriva amenajării acestui târg au împins gardurile de protecție, au încercat să intre pe partea carosabilă. Noi nu am făcut altceva decât să oprim deplasarea lor pe zona carosabilă. Aceștia au înțeles și s-au retras din nou în mijlocul Pieței. Vom rămâne acolo pe toată perioada și ne vom asigura că lucrurile vor rămâne sub control. Facem un apel la calm, la echilibru. Le-am pus în vedere celor care participă acolo că violența nu este un mijloc de rezolvare a problemei”, a precizat sâmbătă pentru AGERPRES Georgian Enache.

El a spus că este vorba de aproximativ 20-30 de persoane care protestează, având steaguri și portavoce.

„Vom rămâne în zonă cât va fi necesar. Nu vrem să se ajungă la acte de violență, la escaladarea unor conflicte și prezența noastră acolo trebuie să asigure un echilibru. În acest moment ei sunt în continuare în zona centrală, folosesc portavocea, steagurile, dar situația este calmă”, a adăugat purtătorul de cuvânt al Jandarmeriei.

Primăria Capitalei va organiza, în Piața Victoriei, în perioada 5-17 decembrie, evenimentul cultural dedicat copiilor „Târg de sărbători — Festival de colinde și obiceiuri de iarnă”, urmând ca pe 31 decembrie, în același loc, să se desfășoare concertul de Revelion.

Oamenii au ajuns de la primele ore ale dimineţii în Piaţa Victoriei, acolo unde mai mulţi angajaţi ai Municipalităţii au început organizarea târgului specific sărbătorilor de iarnă. Mai exact, au fost puse garduri care împrejmuiesc Piaţa Victoriei şi au fost aduse utilaje care vor fi folosite la amplasarea căsuţelor de Crăciun.

Protestatarii susţin că scopul acestui eveniment al Primăriei este de a le „ocupa piaţa”, locul în care, începând din ianuarie, îşi manifestă dezaprobarea faţă de măsurile Guvernului.

„Nu avem nimic cu târgul, dar nu vrem să fie amenajat aici. Prin această iniţiativă vor să ne închidă gura”, susţine unul dintre manifestanţi.

„Vor să ne fure Piaţa Victoriei. În curând, vor intra Legile justiţiei în Parlament şi nu vom avea unde să protestăm. Acesta este scopul acestui târg”, explică o altă persoană prezentă în Piaţa Victoriei.

Mai multe forţe de ordine, între care poliţişti locali şi angajaţi ai unor firme private de pază, au fost mobilizate la faţa locului.

Premierul Mihai Tudose a declarat că decizia primarului Capitalei de a organiza un târg de Crăciun în Piaţa Victoriei nu este cea mai inspirată, el motivând că, în primul rând, oamenii nu au pe unde să traverseze şi, în plus, este o decizie care se interpretează, dat fiind că acolo au loc proteste. Gabriela Firea spune că nu vrea să comenteze afirmaţiile premierului, preferând să îşi canalizeze „gândul şi energia” către cinstirea eroilor şi identitatea naţională, în contextul zilei de 1 Decembrie.