spot_img
4.3 C
București
vineri, ianuarie 10, 2025
AcasăDezvaluiriVicepreşedintele CJ Caraş-Severin îşi folosea nepotul pentru a lua banii primiţi ca...

Vicepreşedintele CJ Caraş-Severin îşi folosea nepotul pentru a lua banii primiţi ca mită

-

Vicepreşedintele Consiliului Judeţean Caraş-Severin Ionesie Ghiorghioni a pretins 10% din valoarea unor contracte de întreţinere de drumuri de la CamandImpex Reşiţa, firma cu care CJ avea contracte din 2013, tranşele de bani fiind date nepotului lui Ghiorghioni de către reprezentanţii societăţii.

- Reclama -

Potrivit unor documente ale anchetatorilor obţinute de MEDIAFAX, în baza unei înţelegeri iniţiate de Ionesie Ghiorghioni, în perioada în care a administrat S.C. CamandImpex S.R.L. Reşiţa, Armaşu Paul Valentin a convenit să-i dea vicepreşedintelui liberal al CJ Caraş-Severin 10% din valoarea fără TVA a lucrărilor realizate şi încasate de societatea sa, în baza contractelor de lucrări încheiate cu Direcţia de Administrare a Patrimoniului Public şi Privat al judeţului, unitate din structura organizatorică a CJ.

- Advertisement -

În schimbul acestui procent, Ghiorghioni urma să sprijine interesele societăţii administrate de Armaşu, prin determinarea subordonaţilor săi să primească şi să admită devizele de lucrări şi să facă plăţile cu prioritate în favoarea S.C.Camand Impex S.R.L. Reşiţa.

”S.C. Camand Impex S.R.L. Reşiţa a încheiat în urma unei licitaţii publice organizate de Direcţia de Administrare a Patrimoniului Public şi Privat al judeţului Caraş – Severin un acord cadru de lucrări, prin care Direcţia de Administrare a Patrimoniului Public şi Privat Caraş-Severin, în calitate de promitent achizitor, se obliga să achiziţioneze de la S.C.Camand Impex S.R.L. Reşiţa, în calitate de promitent executant, în baza unor contracte subsecvente, lucrări de «Întreţinere pe timp de vară a drumurilor judeţene din Caraş-Severin» pentru lot 3 zona Reşiţa, în valoare de 5,3 milioane lei, iar în baza contractelor subsecvente încheiate în baza acestui acord cadru, societatea sa a efectuat lucrări şi a încasat în parte contravaloarea acestora, context în care patronul firmei i-a remis lui Ghiorghioni suma de 200.000 de lei, în mai multe tranşe, ultima dintre acestea, în cuantum de 9.500 lei, fiind remisă lui Ghiorghioni, în biroul său, în perioada iulie – septembrie 2014”, arată sursa citată.

- Advertisement -

Potrivit documentului citat, în 9 mai 2013, Direcţia pentru Administrarea Patrimoniului Public şi Privat Caraş-Severin a încheiat cu S.C. Camand Impex S.R.L. Reşiţa acordul cadru de lucrări, având ca obiect achiziţionarea în baza unor contracte subsecvente a lucrărilor de întreţinere pe timp de vară a drumurilor judeţene din Caraş-Severin pentru lotul 3 zona Reşiţa, la preţul maxim de 4.264.381 lei, la care se adaugă 1.023.451 lei TVA.

”Din situaţiile centralizate privind încasările făcute de S.C.Camand Impex S.R.L. Reşiţa de la Direcţia de Administrare a Patrimoniului Public şi Privat Caraş-Severin, în perioada 24.01.2013 – 11.09.2014, reiese că suma totală încasată de societate în această perioadă este de 7.005.793,91 lei, dintr-un total de 39.0772,89 lei, în aceasta fiind cuprinse şi alte categorii de lucrări contractate de S.C. Camand Impex S.R.L. Reşiţa cu acelaşi beneficiar. Rezultă, deci, trafic de influenţă de către Ionesie Ghiorghioni, constând în primirea de bani de la Paul Valentin Armaşu pentru susţinerea intereselor S.C. Camand Impex S.R.L. Reşiţa în raporturile contractuale încheiate cu o unitate din structura organizatorică a Consiliului Judeţean Caraş-Severin, respectiv Direcţia pentru Administrarea Patrimoniului Public şi Privat”, se mai arată în documentul citat.

În 10 octombrie 2014, Adina Armaşu, soţia lui Paul Valentin Armaşu, a avut o primă întâlnire cu Ionesie Ghiorghioni, în biroul acestuia de la Consiliul Judeţean Caraş-Severin, când i-a spus acestuia că funcţionarii Direcţiei pentru Administrarea Patrimoniului Public şi Privat refuză să mai semneze procesele verbale de recepţie pentru lucrările executate de Camand Impex Reşiţa.

Ghiorghioni şi-a oferit sprijinul pentru înlăturarea acestor dificultăţi, astfel că l-a chemat telefonic pe directorul acestei direcţii, Marius Andriţoi, însă lipsa acestuia de la serviciu a făcut imposibilă clarificarea acestor probleme, iar în aceste condiţii vicepreşedintele liberal i-a cerut Adinei Armaşu să revină la el peste trei zile, cu o situaţie centralizată a tuturor recepţiilor care trebuiau admise pentru efectuarea plăţilor.

Ghiorghioni i-a atras atenţia Adinei Armaşu să fie circumspectă şi să păstreze caracterul confidenţial al înţelegerii lor.

”Şi noi suntem monitorizaţi […] Suntem puşi într-o imposibilitate, aşa…nişte pârghii…domnule, ăştia omoară oamenii”, i-a spus Gheorghioni, Adinei Armaşu, potrivit documentului citat.

În 13 octombrie 2014, Adina Armaşu a revenit în biroul lui Ghiorghioni de la Consiliul Judeţean Caraş-Severin, vicepreşedintele asigurând-o pe femeie că o va sprijini nemijlocit în efectuarea preferenţială de plăţi pentru lucrările executate, precum şi în identificarea, prin rectificarea bugetară, a unor noi resurse financiare pentru plata lucrărilor.

”Concret, Gheorghioni afirma: «Să stea liniştit (referindu-se la soţul Adinei Armaşu) , cum vin banii îi dăm opţional, pe lucrări…[…] Poate vin la rectificare ceva şi îi împărţim tot pe lucrări executate»”, conform documentului citat.

Şi de această dată, vicepreşedintele CJ Caraş-Severin s-a temut că este urmărit, afirmând: ”Toată lumea-i cu ochii pe noi, parcă cine ştie ce dracu’ am face aici”, mai arată anchetatorii.

În 18 noiembrie 2014, potrivit documentelor obţinute de MEDIAFAX, autoturismul în care a se afla Ionesie Ghiorghioni a fost implicat într-un accident rutier pe un drum din judeţul Caraş-Severin, vicepreşedintele CJ necesitând internarea şi o intervenţie chirurgicală uşoară la o clinică din Timişoara, în 4 decembrie 2014.

În toată această perioadă, Ghiorghioni a ţinut legătura telefonic cu Adina Armaşu, o întâlnire directă între cei doi având loc în 2 decembrie 2014 când, în urma a două convorbiri telefonice, femeia a fost invitată să-l viziteze pe vicepreşedintele CJ la spitalul din Timişoara.

”Cu ocazia acestei întâlniri directe, vicepreşedintele CJ Caraş-Severin a atins şi subiectul de interes în prezenta cauză, referitor la materializarea înţelegerii infracţionale dintre Ionesie Ghiorghioni şi Valentin Aramaşu, prin remiterea către vicepreşedinte a cotei procentuale de 10% din valoarea sumelor deja virate de către Consiliul Judeţean Caraş-Severin către societatea comercială, 700.000 de lei, reprezentând plăţi ale lucrărilor deja efectuate, facturate şi recepţionate. În acest sens, i-a relatat lui Ghiorghioni că nu ştie cât anume trebuie să-i remită din această sumă deja încasată, solicitând precizări în acest sens, însă vicepreşedintele CJ Caraş-Severin s-a dovedit extrem de precaut în a rosti suma, explicându-i în mod explicit că se teme că ar putea fi în atenţia organelor de urmărire penală cu atribuţii în reprimarea faptelor de corupţie, că deşi poartă discuţia într-un spital locaţia nu îi oferă încrederea în a vorbi deschis, deoarece ar putea fi interceptaţi în mediul ambiental prin intermediul telefoanelor mobile aflate asupra lor şi că, oricum, aceste telefoane, prin serviciile de localizare, pot să probeze că în acea dată şi la acel moment, atât el, cât şi ea erau poziţionaţi în acelaşi loc, astfel că el concluziona că organelor de urmărire penală le-ar fi uşor să înţeleagă că cei doi se află concomitent în aceeaşi locaţie”, se mai arată în document.

Cu toate acestea, Ghiroghioni i-a spus Adinei Armaşu că este mulţumit că din suma ce i s-ar ”cuveni” să primească măcar o parte deoarece, spunea el: ”…nu-i concurs…îs vremuri, vremuri grele…ştii tu…acu’ urmează…vremuri grele…până ne aşezăm…”.

Adina Armaşu i-a propus un mesaj codificat lui Ghiorghioni, astfel încât pentru fiecare 5.000 de euro pretinşi de vicepreşedintele CJ să se utilizeze cuvântul ”pupici”. Acesta i-a transmis însă femeii că nu va discuta astfel de aspecte prin telefon şi că cel mai bine ar fi să îi trimită banii printr-un intermediar de încredere, care o va contacta pe Adina Armaşu ulterior, spunându-i că doreşte să închirieze un utilaj.

Intermediarul urma să ridice o sumă neprecizată.

”Potrivit procentului convenit, până în acel moment aveau la Ionesie Ghiorghioni o datorie de aproximativ 70.000 lei, reprezentând folosul infracţional în procent de 10%”, se mai arată în documentul citat.

În 2 decembrie 2014, Ionesie Ghiorghioni l-a contactat pe nepotul său, Adrian Cosmin Gheorghioni, pe care l-a trimis să ia banii de la Adina Armaşu, ca intermediar pentru unchiul său.

Cei doi s-au întâlnit în parcarea unui magazin din Timişoara unde Adrian Cosmin Ghiorghioni a primit de la Adina Armaşu suma de 4.000 de euro pentru unchiul său.

Vicepreşedintele CJ Caraş-Severin i-a multumit telefonic apoi Adinei Armaşu pentru bani şi a stabilit că următoarea tranşă să îi fie virată după sărbători. El i-a cerut femeii să păstreze discreţie, atrăgându-i atenţia că ”lumea e rea”.

Într-o altă convorbire cu Adina Armaşu, Ghiorghioni i-a comunicat acesteia că nu are încă deplină încredere în ea, afirmând: ”pentru a fi sigur că nu ai nimic pe tine, trebuie să te dezbrac”.

”De asemenea, i-a comunicat femeii că el bănuieşte că ar fi urmărit, cerându-i să fie extrem de precaută şi invocând situaţia unei persoane ce ar fi dovedit lipsă de caracter prin denunţarea altor funcţionari corupţi şi colaborarea cu organele de urmărire penală «Îs urmărit (vorbind şoptit şi făcând semne din cap pentru a întări afirmaţia că ar fi urmărit – ) […] Sunt urmărit cu şăfu’ (referindu-se la preşedintele Consiliului Judeţean Caraş – Severin, So Sorinunzăverde) şi io am mai rămas […] Poate ştii că un om, când ajungi la necaz, cum o fost măgarul acela de la Armeniş (referindu-se la fostul primar al comunei Armeniş Vetreş Ioan, zis «Nică», care în cursul anului 2014 l-a denunţat pe un alt funcţionar pentru fapte de corupţie, sens în care Ghiorghioni îşi exprima repulsia faţă de astfel de atitudini ce vădesc lipsa de caracter, prin devoalarea unor activităţi infracţionale) Scapă cine poate, mai ales că îi o treabă care nu-i legată de… activităţi»”, se mai arată în documentele anchetatorilor.

De asemenea, conform documentelor obţinute de MEDIAFAX, ”Adina Armaşu a început convorbirea prin a spune că are în vedere să conteste rezultatul licitaţiei pentru încredinţarea lucrărilor de deszăpezire pe tronsonul de drum Reşiţa – Grădinari, contractul fiind atribuit altei firme, ca urmare a insistenţelor lui Ghiorghioni la întâlnirea cu Armaşu Adina din 9 ianuarie 2015, când vicepreşedintele CJ i-a cerut femeii să-şi retragă firma din procedura licitaţiei respective. Văzând că femeia ia în calcul posibilitatea contestării acelei licitaţii şi, implicit, să «încurce» interesul lui Ghiorghioni în privinţa efectuării lucrărilor de către persoana în al cărui interes acţiona, Ghiorghioni şi-a schimbat atitudinea faţă de martoră, trecând de la abordarea amicală, deschisă, la o atitudine distantă, fiind vădit nemulţumit de aceste intenţii ale martorei şi a încercat să-i impună acesteia să respecte înţelegerile frauduloase pe care i le-a propus înainte de licitaţie”, mai arată sursa citată.

Ulterior, au avut loc mai multe convorbiri telefonice între Ionesie Ghiorgheni, Adina Armaşu şi Adrian Cosmin Ghiorghioni pentru trimiterea unor noi sume de bani către vicepreşedintele CJ Caraş-Severin.

Ca urmare a acestor convorbiri telefonice, în 18 februarie 2015 a avut loc o nouă întâlnire în municipiul Reşiţa între Adrian Cosmin Ghiorghioni şi Adina Armaşu, aceasta din urmă având asupra sa suma de 2.000 euro. Banii nu au fost preluaţi de Adrian Cosmin Ghiorghioni, deoarece acesta aştepta acordul unchiului său. Adrian Cosmin Ghiorghioni şi-a dat o nouă întâlnire cu Adina Armaşu, în aceeaşi zi, în municipiul Reşiţa, preluând de această dată banii, nu înainte de a-l vizita pe unchiul său chiar la sediul Consiliului Judeţean.

”S.C. Camand Impex S.R.L. a încasat de la CJ Caraş-Severin suma totală de 106.589,92 lei (fără TVA), ce reprezintă lucrări executate, astfel că, potrivit calculelor făcute de martorii Armaşu Paul Valentin şi Armaşu Adina, procentul de 10% pe care erau nevoiţi a-l remite lui Ionesie Ghiorghioni era în cuantum aproximativ de 2.400 euro, sumă pe care s-au şi pregătit să o remită acestuia din urmă, prin intermediul lui Adrian Cosmin Ghiorghioni”, se arată în documentele obţinute de MEDIAFAX.

Vicepreşedintele CJ Caraş-Severin i-a cerut nepotului său să aibă o colaborare mai bună cu Adina Armaşu, iar pentru a nu se expune riscului de a fi depistaţi de către organele de urmărire penală în eventualitatea în care convorbirile lor telefonice ar fi ascultate, nepotul lui Ghiorghioni i-a propus martorei să-i ”vândă” prin act notarial autoturismul BMW pe care îl deţineau soţii Armaşu şi să-i mai plătească ”rate” pentru maşina la care renunţau forţat, pe timp de un an şi jumătate, fără a specifica cuantumul total la care ar fi putut ajunge aceste ”rate”.

Din convorbirile dintre vicepreşedintele CJ Caraş-Severin şi Adina Armaşu a rezultat că femeia se temea că nepotul lui Ghiorghioni încasa sumele de bani şi apoi nu le mai vira unchiului său. Ionesie Ghiorghioni i-a cerut Adinei Armaşu să îi spună şoptit, la ureche suma totală de bani pe care i-a dat-o nepotului, pentru a verifica exactitatea sumelor primite.

Astfel, Adina Armaşu i-a transmis vicepreşedintelui CJ că i-a trimis prin intermediul nepotului suma totală de 8.500 de euro.

”În 19 martie 2015, Consiliul Judeţean Caraş-Severin a efectuat o plată către S.C. Camand Impex S.R.L. în cuantum de 330.403,79 lei (cu tot cu TVA), reprezentând contravaloarea unor lucrări executate, procentul de 10% din valoarea fără TVA a decontării fiind calculată de către Armaşu Adina la suma de 26.000 lei. Ca urmare a încasării acestor sume, în data de 25 martie a.c. Armaşu Adina l-a invitat pe Ghiorghioni Ionesie să viziteze împreună locaţii în care firma efectua lucrări în acea perioadă, scopul real al deplasării inculpatului fiind însă acela de a i se remite de către femeie suma «cuvenită» pentru că în urma activităţii sale infracţionale au fost atribuite acele lucrări firmei martorilor”, se mai arată în documente.

Ghiorghioni i-a transmis Adinei Armaşu că banii pe care îi primeşte de la ea îi foloseşte în politică: ”Dar crede-mă că şi politica asta nu se face fără nişte cheltuieli. Şi te sperii dacă vezi…La ei a explodat, şi da peste tot”.

După ce a luat banii, Ghiorghioni i-a spus Adinei Armaşu că este disponibil în a încredinţa discerţionar lucrări de consolidare a unui pod către firma familiei Armaşu, precum şi disponibilitatea de a-i mai aloca fonduri pentru lucrări de întreţinere a drumurilor, pe viitor.

”În continuare, martora Armaşu Adina i-a remis direct inculpatului Ghiorghioni Ionesie suma de 10.000 lei în interiorul autoturismului «Uitaţi aicia o sută de milioane…aşa…şi mai…când mai scot mai…», însă inculpatul a dorit să afle cât a încasat firma pentru a calcula câţi bani i s-ar fi «cuvenit» din acea decontare, astfel că martora i-a explicat «acu’…la încasarea care am văzut-o eu trebuia să vă dau 260 (referindu-se la 260 milioane ROL, respectiv 26.000 lei – s.n.)…că or fost trei miliarde trei sute cu tot cu TVA şi am scăzut TVA-ul şi…dar mai trebuie să mai aduc eu» (referindu-se la diferenţa între cei 10.000 lei pe care tocmai i-a remis-o inculpatului şi totalul de 26.000 lei ce reprezenta 10% din valoarea totală a sumei încasate fără TVA”, se mai arată în documentele anchetatorilor.

La finalul întâlnirii dintre cei doi, Adina Armaşu l-a întrebat pe vicepreşedeintele CJ Caraş-Severin când doreşte să se mai întâlnească pentru a-i mai da şi diferenţa de bani, propunând ca acest lucru să se întâmple tot în cadrul unei deplasări pe teren.

Potrivit ultimei declaraţii de avere, din mai 2014, Ionesie Ghiorghioni are un teren forestier de 30 de hectare în comuna Băuţar, sat Bucova, cumpărat în anul 2003, şi altul de 180 de hectare în acelaşi sat, moştenit în anul 2008. De asemenea, el are un teren de 2,5 hectare tot în Bucova, obţinut prin donaţie în anul 1998, şi un teren de 8 hectare, în aceeaşi localitate, moştenit în 2014 împreună cu soţia Rozina Gheorghioni.

Totodată, Ionesie Gheorghioni deţine o casă de 75 de metri pătraţi în satul Bucova, obţinută prin donaţie în anul 1998, un apartament de 82 metri pătraţi în Oţelu Roşu, cumpărat în 1998, precum şi o casă de 120 de metri pătraţi împreună cu Rozina Gheorghioni, moştenită în 2014.

De asemenea, vicepreşedintele Consiliului Judeţean Caraş-Severin a cumpărat în anul 2000 un autoturism Mercedes. Acesta nu are bunuri mobile a căror valoare să depăşească 3.000 de euro, nici conturi şi depozite bancare, plasamente, împtrumuturi acordate

Ionesie Gheorghioni a câştigat de la Consiliul Judeţean suma anuală de 49.414 de lei, iar soţia lui, în calitate de director al Liceului Bănăţean Oţelu Roşu, a obţinut venituri în valoare de 39.395 lei.

Veniturile vicepreşedintelui CJ din investiţii ajung la 100.000 de lei ca acţionar unic la SC Fag Montana SRL, 60.000 de lei ca acţionar la Composesoratul Bucova, iar ale soţiei sale la 20.000 în calitate de acţinar la acelaşi composesorat.

Potrivit declaraţiei de interes, Gheorghioni este preşedinte la Composesoratul Bucova, unde are 34 părţi sociale sau acţiuni, membru al Asociaţiei Judeţene a Vânătorilor şi Pescarilor Sportivi Caraş-Severin, acţionar cu 50% la SC Piatra SRL şi acţionar unic cu 100 % la SC Fag Montana SRL Bucova.

Vicepreşedintele Consiliului Judeţean (CJ) Caraş-Severin Ionesie Gheorghioni (PNL) a fost prins în flagrant, marţi, de procurorii DNA, în timp ce lua mită suma de 20.000 de lei pentru atribuirea unui contract, banii fiind puşi într-o revistă, susţin surse judiciare.

Potrivit unui comunicat transmis de Direcţia Naţională Anticorupţie, procurorii DNA – Serviciul Teritorial Timişoara fac, marţi, şase percheziţii în municipiul Reşiţa şi în alte localităţi din judeţul Caraş Severin, din care una la sediul unei instituţii publice, iar restul la locuinţele unor persoane.

Cercetările sunt făcute într-o cauză penală ce vizează suspiciuni privind săvârşirea unor infracţiuni de corupţie, comise în perioada ianuarie 2013 – martie 2015.

Surse judiciare au declarat că instituţia publică vizată de percheziţii este Consiliul Judeţean Caraş-Severin, vicepreşedintele instituţiei Ionesie Gheorghioni fiind prins în flagrant în timp ce lua mită 20.000 de lei, chiar în biroul său.

Conform surselor citate, banii erau puşi într-o revistă care i-a fost dată lui Gheorghioni de către un om de afaceri. În schimbul banilor, vicepreşedintele CJ Caraş-Severin ar fi trebuit să îi înlesnească omului de afaceri atribuirea unui contract.

De asemenea, surse judiciare au declarat pentru MEDIAFAX că cei 20.000 de lei ar fi reprezentat o tranşă din suma totală cerută de Gheorghioni de la omul de afaceri pentru încredinţarea unor lucrări de reabilitare a unor drumuri.

Ionesie Ghiorghioni şi nepotul său, Adrian Cosmin Ghiorghioni, urmează să fie duşi la sediul DNA Timişoara pentru a fi audiaţi.

- Advertisement -
spot_img
spot_img
- Advertisment -spot_img
spot_img