Home Analize Vaccinarea aproape de eșec în centrele pentru bătrâni

Vaccinarea aproape de eșec în centrele pentru bătrâni

0

Semnalele primite înaintea demarării campaniei de vaccinare în căminele de bătrâni sunt îngrijorătoare. Deși lucrează cu persoane extrem de vulnerabile, procentajul angajaților care doresc să se vaccineze este sub 50%, în unele cazuri atingând cote alarmante. Într-un cămin privat din Moldova, toți angajații au refuzat să se vaccineze, transmite Radio Europa Liberă.

La nivel național, autoritățile se pregătesc pentru faza a doua de vaccinare în care sunt incluse persoanele peste 65 de ani sau persoanele aflate în evidență cu boli cronice. În căminele pentru bătrâni urmează să fie vaccinat și personalul, format în cea mai mare parte din infirmiere. Cei mai mulți angajați nu locuiesc în orașele unde sunt centrele pentru bătrâni, ci în localitățile din apropiere. Teama de vaccin este mai mare în rândul acestora, din informațiile oferite Europei Libere de administratorii căminelor private de bătrâni.

Din primele date, campania națională de informare este depășită de teoriile conspirației și frica personalului de a se vaccina. Un rol vital în convingerea angajaților să se vaccineze îl vor avea doctorii și asistentele care lucrează în aceste instituții de stat sau private și mai puțin oficialii guvernamentali.

În cele mai mari județe din regiunea Moldovei angajații centrelor rezidențiale pentru bătrâni tind mai degrabă să nu se vaccineze, reiese din discuțiile avute de reporterul Europa Liberă cu reprezentanții mai multor unități de acest gen.

  • La singurul azil de bătrâni administrat de stat din județul Iași, de pildă, cel din comuna Mircești, listele cu angajații care sunt de acord să primească vaccinul au ajuns, zilele trecute, la Direcția Generală de Asistență Socială și Protecția Copilului (DGASPC) Iași.

Din 41 de angajați, 13 au precizat că sunt de acord să se vaccineze. În privința beneficiarilor de la acest centru, toți cei 42 de bătrâni au optat pentru vaccinare, ne-a spus Tiberiu Bantaș, purtătorul de cuvânt al DGASPC Iași. Acesta a precizat că, anterior centralizărilor, angajații ar fi avut discuții cu asistentul medical și cu medicul unității, aceasta fiind singura modalitatea prin care s-a încercat promovarea vaccinurilor.

  • Managerul unui azil de bătrâni privat din apropiere de municipiul Iași ne-a vorbit, însă, de o lipsă totală de informare a angajaților cu privire la siguranța vaccinurilor.

Singura promovare din partea Direcției de Sănătate Publică a fost ceea ce s-a publicat pe canalele de socializare. În rest, nu am primit pliante sau alte materiale de informare la centru și nici nu au fost organizate alte tipuri de sesiuni de informare. Nici noi, managerii, nu am participat la vreo discuție în acest sens și nici nu am primit vreo adresă referitoare la acest aspect”, ne-a spus femeia, care conduce un centru din apropiere de municipiul Iași. 30% este procentul estimativ al angajaților din acest azil care ar urma să se vaccineze, ne-a dezvăluit managerul.

  • La un alt centru privat din județ, situația este similară: „Ni s-au cerut doar tabelele cu personalul care e de acord să se vaccineze, nimic mai mult. Fiecare a decis în baza propriei analize, dacă e sau nu necesar vaccinul pentru ei”, ne-a mărturisit un alt director de centru privat.
  • O situație rarisimă am descoperit-o la un centru privat din județul Suceava, unde lucrează 14 persoane și sunt îngrijite 46 de bătrâni. „În cazul nostru, niciunul dintre cei 14 angajați nu a semnat că este de acord să fie vaccinat. Cei mai mulți dintre ei spun că vor să mai aștepte, să se vaccineze mai întâi alte persoane, acesta este motivul principal. Este adevărat că noi nu am avut probleme deloc cu COVID-ul și poate și acesta este motivul”, ne-a spus șefa centrului.

Ad

Exit mobile version