spot_img
13.2 C
București
vineri, martie 29, 2024
AcasăDezvaluiriUrmările cutremurului politic din Bavaria

Urmările cutremurului politic din Bavaria

-

COMENTARIU DEUTSCHE WELLE de Rosalia Romaniec

Creștin-socialii bavarezi au primit după alegerile de land o palmă istorică. Responsabil pentru aceste rezultate este mai ales Horst Seehofer. Efectele se vor vedea la nivel național..

- Advertisement -
    
Horst Seehofer, ministrul german de Interne și șeful CSU (picture-alliance/dpa/K. Nietfeld)

Aceste alegeri schimbă multe. Nu numai în Bavaria. Ceea ce a funcționat cu succes decenii întregi – Creștin-Socialii (CSU) ca un partid credibil pentru electorat creștin, conservator și în același timp social – s-a încheiat. Au scăzut de la aproape 48 procente la 37 – ceea ce nu se poate ignora; este o palmă istorică.

Un lucru trebuie spus clar de la bun început: acest fiasco al partidului bavarez nu reprezintă o daună colaterală. Nu reprezintă succesul altora, care a dus la eșecul CSU. Conducerea partidului este răspunzătoare pentru scăderea popularității Creștin-Socialilor.

- Advertisement -

Câștigători la stânga și la dreapta CSU

De fapt, surpriza acestor alegeri de land a fost succesul verzilor ecologiști (Die Grünen). Cu aproape 18 procente, și-au dublat voturile în Bavaria și se află pe drumul de a deveni un nou partid „al poporului”. Chiar la nivelul politic național.

În Bavaria, o mare parte din electoratul CSU a votat cu ecologiștii, pentru că iau mai în serios creștinismul pe care CSU îl poartă cu numele. Mai ales șeful CSU, Horst Seehofer, se pare să fi uitat acest aspect. Dar o mare parte a electoratului nu s-a lăsat convinsă că teama față de islamizare trebuie să fie mai mare decât simțul realității și iubirea față de aproape.

Celălalt câștigător – partidul populist de dreapta, AfD – nu a reprezentat o surpriză. Intrarea acestuia în cel de-al 15-lea din cele 16 parlamente de land germane se potrivește trendului național. Faptul că nu a obținut, așa cum se aștepta speriată lumea, 20%, ci ”numai” aproximativ 10 procente rămâne destul de îngrijorător, dar nu putem vorbi aici doar despre o alunecare spre dreapta. Este rezultatul unui vot de protest și al greșelilor comise de CSU.

Rosalia Romaniec DW (DW/B. Geilert)Rosalia Romaniec, DW-Berlin

Marea greșeală: ruptura unui tabu la dreapta spectrului poltiic. De zeci de ani, partidul bavarez CSU a urmat modelul impus de idolul său, Franz-Joseph Strauß, interzicând la dreapta sa orice altă formațiune conservatoare. Acest lucru a fost important, chiar și la nivel național: în cadrul Uniunii CDU-CSU, creștin-socialii au îndeplinit o funcție politică. Ceea ce a funcționat mulți ani, până în 2018, când șefia partidului bavarez a intrat în panică și a copiat politica AfD. Când greșeala a ieșit la iveală, liderul partidului – un politician care le știe întodeauna cel mai bine pe toate și oponent al politicii cancelariei Merkel – stricase deja prea multe. Domnule Seehofer, v-ați furat singur pălăria! Astăzi sunteți cel răspunzător pentru aceste rezultate și un perdant.

Cutremurul ajunge la Berlin

Eroziunea întregii Uniunii CDU-CSU este rezultatul isprăvilor lui Seehofer. Iar despre drama SPD ce s mai zicem. Social-democrații au scăzut în Bavaria de la 20 la sub 10 procente. Criza lor este și mai vizibilă. Atunci când partidul, care face parte din coaliția guvernamentală de la Berlin, pierde atât de mult la alegerile locale, acest lucru nu poate rămâne fără urmări.

SPD nu nu reușește să iasă din rolul hăituitului. Ar trebui să păstreze calmul și să câștige puncte prin agenda proprie; ușor de zis, greu de făcut. Deoarece conducerea partidului se confruntă cu o opoziție dură din propriile rânduri – din partea celor care vor să pună capăt Marii Coaliții. Neînțelegerile și certurile nu sunt preconizate numai în interiorul partidului, ci în întreaga echipă guvernamentală a cancelarei Merkel.

Germania privește acum către următoarele alegeri parlamentare locale – în două săptămâni are loc scrutinul din Hessa. Pentru partidele de la guvernare aceste alegeri sunt foarte importante. Dacă ambele – Uniunea CDU/CSU și SPD – se vor alege cu pierderi masive, coaliția ar putea foate curând să se clatine serios. Câteva săptămâni mai târziu este programată realegerea Angelei Merkel în funcția de șefă a Uniunii Creștin-Democrate. Scrutinul din Bavaria nu a ajutat-o în niciun fel să-și întărească poziția în partid și în guvern.

spot_img
spot_img
- Advertisment -spot_img
spot_img