Polonia și Cehia văd o nouă manevră a Bruxellesului pentru tăierea fondurilor de coeziune pentru Europa de Est

0

Varşovia şi Praga se opun întăririi efectivelor agenţiei Frontex, temându-se că vor primi mai puţini bani de la Uniunea Europeană pentru infrastructurile rutiere şi feroviare, a declarat luni la Varşovia prim-ministrul polonez Mateusz Morawiecki, după o întâlnire cu omologul său ceh, informează France Presse conform Agerpres.

Sediul Frontex se află la Varşovia şi agenţia europeană intenţionează să construiască o mare clădire pe un teren pus la dispoziţie de statul polonez, în aşteptarea dezvoltării sale viitoare importante, cerută de Bruxelles şi Berlin mai ales.

Pentru acestea din urmă, fluxurile migratorii trebuie controlate mai bine, dar mai multe ţări din sudul şi estul Europei sunt reticente, considerând că extinderea rolului Frontex le-ar reduce suveranitatea.

„O creştere semnificativă a efectivelor agenţiei Frontex pentru noi este neîntemeiată”, a declarat Morawiecki reporterilor într-o conferinţă de presă cu Andrej Babis.

„Astfel de propuneri sunt într-adevăr pe masă. Dar nimic nu poate fi făcut fără bani. Ne temem că mai multe fonduri pentru Frontex ar însemna mai puţină finanţare pentru fondurile structurale, mai puţine fonduri pentru dezvoltarea rutieră sau feroviară”, a spus Morawiecki.

Dintre ţările est-europene care au aderat la UE în secolul XXI, Polonia este de departe cel mai mare beneficiar al politicii de coeziune, atrăgând în ultimii ani aproximativ 10 miliarde de euro net pe an.

„Noi vrem în perspectiva financiară 2021-2027 un maximum de fonduri pentru dezvoltarea infrastructurii, pentru politica regională şi pentru politica agricolă comună (PAC)”, a insistat Morawiecki, declarând că ţările occidentale „obţin profituri importante din integrarea europeană”.