spot_img
27.8 C
București
vineri, mai 27, 2022
AcasăAnalizeUngurii pregătesc o lovitură pentru aeroportul din Oradea

Ungurii pregătesc o lovitură pentru aeroportul din Oradea

-

Cooperarea dintre Guvernul Ungariei şi oraşul Debrecen a ajuns la un alt nivel, astfel, potrivit unei hotărâri de guvern, statul maghiar ar putea să dobândească 51% din acţiunile companiei care operează Aeroportul Internaţional din Debrecen, a anunţat Levente Magyar, secretar de stat al Ministerului Afacerilor Externe şi al Comerţului Exterior, miercuri, la Budapesta.

Secretarul de stat a spus că dacă la sfârşitul lunii ianuarie, Consiliul Local al oraşului Debrecen va adopta o hotărâre prin care va ceda acest pachet de 51 la sută, implicarea statului maghiar va conferi prin dezvoltarea aeroportului o bază bună pentru dezvoltarea ulterioară a oraşului Debrecen, astfel că până la finalul acestui deceniu oraşul să devină şi mai puternic.

Potrivit edilului, cooperarea cu guvernul are scopul de a consolida rolul regional al aeroportului, care să devină cu cel mai mare trafic de pasageri din regiune.

Primarul a amintit că în ultimii ani, aeroportul din Debrecen s-a dezvoltat în mod dinamic, în 2012 au fost lansate curse aeriene regulate, în 2018, numărul anual de pasageri a depăşit 370 000, iar în 2019 s-au înregistrat 600 000 de călători. Din cauza pandemiei acest proces s-a oprit în 2020, în anul 2021 aeroportul fiind utilizat de numai 75 000 de pasageri. Anul acesta numărul de pasageri este estimat la peste 200 000, a adăugat oficialul. 

László Papp a subliniat că imobilul în sine şi restul facilităţilor de la aeroport vor rămâne în continuare în proprietatea administraţiei locale din Debrecen. Statul maghiar va dobândi pachetul majoritar de acţiuni al companiei care operează Aeroportul Debrecen. Cota de 51% din acţiunile companiei – acţiuni care până acum s-au aflat în proprietatea oraşului, după ce acesta le-a achiziţionat în 2018 şi 2021 – vor fi transferate către stat cu titlu gratuit.

Primarul oraşului a subliniat, de asemenea, că Debrecen are multe beneficii de pe urma funcţionării aeroportului, atât din punct de vedere economic, cât şi din punct de vedere turistic. De pe urma funcţionării Aeroportului Debrecen au de câştigat şi oraşele Nyíregyháza, Miskolc şi alte aşezări din regiune care beneficiază de operarea de pe acest aeroport. Este vorba despre o regiune în care locuiesc aproximativ 3 milioane de oameni, cu implicaţii în Ungaria de Nord şi de Est, respectiv în zonele vecine de dincolo de graniţă, astfel că este justificată operarea de către stat a unui aeroport şi în estul ţării, nu doar la Budapesta.

László Papp a specificat că în regiune există şi acum o concurenţă mare, întrucât aeroporturi internaţionale există atât la Košice, cât şi la Oradea. În 2019 aeroportul din Debrecen a reuşit să înregistreze cel mai mare trafic de pasageri din regiune, în competiţie cu aceste două oraşe. Potrivit estimărilor, dacă vor fi implementate dezvoltările de infrastructură planificate în strategie, Ungaria de Est ar putea avea la Debrecen un aeroport cu un trafic anual de 2-3 milioane de pasageri.

- Advertisment -

Must Read

Spania vrea să acorde ”concediu menstrual” plătit de stat

0
Guvernul de stânga al Spaniei a prezentat marţi un proiect de lege care prevede acordarea unui ''concediu menstrual'' femeilor care suferă de menstruaţii dureroase, proiectul...