spot_img
22.9 C
București
miercuri, iunie 12, 2024
AcasăAnalizeUngaria şi Egiptul vor exploata în comun Zona Economică Specială Suez

Ungaria şi Egiptul vor exploata în comun Zona Economică Specială Suez

-

Guvernele Ungariei şi Egiptului au semnat un acord privind exploatarea în comun a Zonei Economice Speciale Suez, care va permite companiilor ungare să lanseze investiţii în zonă în condiţii preferenţiale – a declarat marţi, la Cairo, ministrul afacerilor externe şi comerţului exterior din Ungaria, Péter Szijjártó.

Ministrul a vorbit la forumul de afaceri ungaro-egiptean, subliniind că părţile au creat deja toate condiţiile prealabile necesare pentru o cooperare de succes între companiile celor două ţări. 

În cuvântarea sa, el a enumerat cinci domenii: condiţiile politice, juridice şi financiare, consolidarea contactelor interumane, precum şi realizarea a cel puţin un proiect far.

În privinţa condiţiilor politice, el a precizat că nu există probleme nerezolvate între cele două ţări, care au şi încheiat un acord de parteneriat strategic. “Ambele ţări subliniază importanţa păcii în circumstanţele actuale, ambele susţin suveranitatea şi favorizează interesul naţional” – a spus el. 

În continuare, ministrul a evocat condiţiile legale, afirmând că este nevoie de o bază solidă pentru cooperare, amintind totodată că, pe lângă asigurarea acestei baze, astăzi s-a semnat un acord care să permită accesul companiilor ungare în Zona Economică Specială Suez. 

În ceea ce priveşte condiţiile financiare, Szijjártó a reamintit că Eximbank a deschis o linie de credit de 100 de milioane de euro pentru a sprijini legăturile între întreprinderi.

În al patrulea rând, el a afirmat că a fost nevoie de un proiect far care poate deschide noi oportunităţi, acest proiect s-a realizat prin comanda de o mărime fără precedent pe care industria de transporturi în Ungaria a primit-o din partea companiei de căi ferate egiptene. În cadrul acestei comenzi vor fi livrate 1350 de vagoane de cale ferată în ţara nord-africană. 

În cele din urmă, ministrul a abordat şi legăturile interumane, de exemplu în domeniul turismului şi al învăţământul superior. El a subliniat că cele două ţări sunt legate prin 17 zboruri săptămânale, iar guvernul a crescut la 200 numărul locurilor cu bursă rezervate studenţilor egipteni în universităţile din Ungaria. 

El a adăugat că a fost însoţit în această vizită de managerii unor companii ungare care reprezintă tehnologii de nivel mondial, cum ar fi cele din domeniul gestionării apei, al infocomunicaţiilor şi al transporturilor, în speranţa că aceştia vor avea întâlniri fructuoase cu companiile egiptene. 

De asemenea, ministrul a subliniat că, în situaţia actuală, importanţa parteneriatelor solide şi previzibile a crescut – inclusiv sub aspect securitar -, iar cooperarea ungaro-egipteană bazată pe respectul reciproc este exemplară pentru acest tip de parteneriat. 

“Nu am avut niciodată intenţia de a spune unul altuia cum să îşi trăiască viaţa (…) Apreciem eforturile Egiptului, care contribuie la securitatea Ungariei şi a întregii regiuni central-europene prin oprirea fluxului de migraţie ilegală” – a declarat ministrul. 

La forumul de afaceri au participat 21 de companii ungare şi 65 egiptene, fiind organizate în total 121 de întâlniri între aceste companii.

spot_img
spot_img
- Advertisment -spot_img
spot_img