spot_img
7.4 C
București
vineri, decembrie 9, 2022
AcasăAnalizeUngaria organizează presa de limba maghiară din străinătate și proclamă că Naţiunea...

Ungaria organizează presa de limba maghiară din străinătate și proclamă că Naţiunea maghiară este unitară: Bazinul Carpatic trebuie să devină unitar din toate punctele de vedere

-

Naţiunea maghiară este unitară, iar regula generală este aceea că problemele nu sunt împărţite între „probleme interne” şi „probleme de peste graniţe”, trebuie să urmărim ceea ce serveşte obiectivelor naţionale comune, a spus Gergely Gulyás, şeful Cancelariei Prim-Ministrului Ungariei, sâmbătă, la Visegrád, la cea de-a II-a ediţie a Întâlnirii Jurnaliştilor Maghiari din Bazinul Carpatic, transmite agenția maghiară de știri MTI.

- Reclama -

Ministrul a spus că cea mai importantă realizare guvernamentală din ultimii 12 ani este crearea unităţii naţiunii maghiare, iar în opinia sa, mass-media de peste graniţe a jucat un rol semnificativ în acest sens. Fără instituţiile de presă, aceste rezultate nu ar fi putut fi atinse, a subliniat Gergely Gulyás.

Şeful Cancelariei Prim-Ministrului Ungariei a vorbit despre perspectivele de viitor, şi a subliniat că întrucât mass-media trebuie să fie operată pe bază economică, nu pot fi ignorate schimbările care au apărut în obiceiurile de consum. Măsurătorile arată că de la debutul pandemiei de coronavirus mass-media online a devenit mai importantă decât televiziunea, ceea ce este adevărat nu numai în Ungaria, ci mai mult ca sigur şi în privinţa mass-mediei de peste graniţe.

Atunci când oamenii citesc ştiri, peste 50% se informează de pe platformele online, aproximativ 40%, de la televizor, iar restul citeşte presa scrisă. Acest lucru nu schimbă faptul că presa tipărită este o valoare care trebuie păstrată, însă importanţa ei a devenit extrem de redusă, spre exemplu, în determinarea opiniilor politice, a explicat Gulyás.

Árpád János Potápi, secretarul de stat responsabil pentru politicile naţionale în Cancelaria Prim-Ministrului Ungariei, a evidenţiat rezultatele politicilor naţionale. În opinia sa, comunităţile maghiare de peste graniţe au devenit mai puternice. Până acum, cetăţenia ungară a fost obţinută de 1 150 000 de maghiari care trăiesc în afara graniţelor Ungariei, iar datorită acestui fapt, la cele mai recente alegeri au putut vota peste 318 000 de maghiari de peste graniţe, 94% dintre aceştia susţinând actualul guvern.

“A fost reconstruit Bazinul Carpatic şi diaspora”, au fost realizate 5400 de investiţii în regiunile în care trăiesc comunităţi maghiare. În ceea ce priveşte educaţia, a fost creat un spaţiu unitar al Bazinului Carpatic, oferindu-se sprijin financiar celor care studiază în limba maghiară, începând de la creşă până la învăţământul superior. Anul viitor, cuantumul sprijinului financiar acordat copiilor şi tinerilor va creşte, a explicat secretarul de stat. 

A reînceput şi programul de excursii pentru elevi “Fără graniţe!”, în urma căruia peste 500 000 de copii şi tineri din Ungaria au avut ocazia să călătorească în regiunile de peste graniţe în care trăiesc comunităţi maghiare.

Au fost lansate academiile sportive, Bazinul Carpatic a devenit unitar şi în privinţa sportului, a relatat Potápi.

A fost realizată o reţea a antreprenorilor maghiari, întreprinzătorilor maghiari de peste graniţe fiindu-le oferit un sprijin total de peste 200 de miliarde de forinţi (492 milioane euro). Din moment ce companiile acestor antreprenori oferă locuri de muncă şi multor maghiari, sprijinul oferit face posibil ca maghiarii de peste graniţe să poată rămâne în locurile lor natale şi să prospere acolo.

A devenit mai puternică şi reprezentarea intereselor politice, a spus secretarul de stat ungar, în opinia căruia este foarte important ca reprezentanţii maghiarilor în ţările lor să fie prezenţi la toate nivelurile în luarea deciziilor.

spot_img
- Advertisment -spot_img
spot_img