spot_img
3.8 C
București
marți, decembrie 6, 2022
AcasăAnalizePolonia ar putea să ceară refugiaților ucrainieni să îi condamne pe naționaliști

Polonia ar putea să ceară refugiaților ucrainieni să îi condamne pe naționaliști

-

Seimul polonez a propus un proiect de lege care îi obligă pe ucrainenii care trăiesc în țară să condamne Armata Insurecțională Ucraineană (UPA) și Organizația Naționaliștilor Ucraineni (OUN), a anunțat Marek Troyan, editorialistul publicației online ”Kresy”.

„Reprezentanții Confederației Coroanei Poloneze, partidul deputatului Grzegorz Braun, și ramura de tineret a acesteia au prezentat proiectul de lege al unei declarații de loialitate față de Republica Polonă, act normativ numit, de asemenea, legea anti-banderovistă și care se adresează ucrainenilor din Polonia”, precizează sursa citată de agenția RIA Novosti.

- Reclama -

Potrivit documentului, ucrainenii care se află pe teritoriul Poloniei (refugiați și alții – n.r.) trebuie să spună ce știu despre crimele comise de UPA împotriva polonezilor în timpul celui de-al Doilea Război Mondial și să condamne activitatea teroristă ilegală a OUN în Polonia.

„Condamn activitatea teroristă și ilegală a așa-numitei Organizații Militare Ucrainene și a așa-numitei Organizații a Naționaliștilor Ucraineni pe teritoriul Republicii Polone. Mă angajez ca după întoarcerea mea în Ucraina să răspândesc în rândul civililor informații despre crimele banderoviștilor, cu scopul de a consolida relațiile polono-ucrainene în spiritul prieteniei și al respectului”, se arată în text.

După cum a subliniat Brown, polonezii nu ar trebui să le ceară ucrainenilor loialitate, ci să le-o impună.

Seimul polonez a recunoscut drept genocid uciderea în masă a polonezilor, crime comise de naționaliștii ucraineni în Volînia*, în Galiția de Est și în provinciile sud-estice ale celei de-a doua Rzeczpospolita, în 1939-1945. Rada Supremă a Ucrainei a adoptat o declarație prin care condamnă decizia Seimului polonez de a recunoaște masacrul de la Volînia drept genocid.

UPA a fost înființată în octombrie 1942. Organizația a acționat în principal în vestul Ucrainei și a luptat împotriva sovieticilor, colaborând cu naziștii. În mai 2015, fostul președinte ucrainean Petro Poroșenko a acordat OUN-UPA statutul de „luptători pentru independența Ucrainei”, membrii lor primind dreptul la garanții sociale.

spot_img
- Advertisment -spot_img
spot_img