spot_img
-1 C
București
marți, noiembrie 19, 2024
AcasăAnalizeUngaria lansează "Martie Negru" în care prezintă "pogromul" de la Târgu Mureș...

Ungaria lansează „Martie Negru” în care prezintă „pogromul” de la Târgu Mureș din 1990

-

- Reclama -

Sângerosul conflict interetnic de la Târgu Mureş, care a avut loc în 1990 şi care a fost numit „Martie Negru”, va fi comemorat în zilele următoare atât la Târgu Mureş, cât şi la Bruxelles, transmite agenția maghiară de știri MTI.

- Reclama -

CE SPUNE MTI:

- Advertisement -

Cu ocazia împlinirii a 33 de ani de la evenimentele istorice, la Târgu Mureş va avea loc, sâmbătă, proiecţia unui film documentar şi o masă rotundă, au declarat organizatorii, pentru agenţia ungară de presă MTI.

Filmul documentar de o oră, realizat de Gyula Miholcsa prin compilarea unei serii de materiale de arhivă realizate în timpul evenimentelor din martie 1990, va fi proiectat în cadrul unui eveniment care va avea loc la Casa Bernády, pelicula putând fi văzută de public pentru prima dată.

- Advertisement -

După proiecţia filmului va avea o loc o masă rotundă despre lecţiile învăţate în urma “Martie Negru”, cu participarea lui Loránt Vincze, europarlamentar, Csaba Zoltán Novák, şeful Institutului pentru Studierea Problemelor Minorităţilor Naţionale de la Cluj-Napoca, István Káli Király, scriitor, respectiv László Borbély, preşedintele Fundaţiei Culturale “Dr. Bernády György”.

În comunicat se aminteşte că încercarea de pogrom desfăşurată la 19-20 martie, la numai câteva luni de la revoluţie, a şocat atât opinia publică din România, cât şi cea străină. În perioada care a urmat evenimentelor de atunci, societatea din Târgu Mureş şi din Transilvania s-a regăsit “între două realităţi istorice”: între memoria atrocităţilor etnice şi provocările convieţuirii cu majoritatea românească, au punctat organizatorii comemorării.

“Acesta a fost momentul în care elita maghiară din România a început să creadă mai puternic în faptul că drepturile minorităţilor pot fi câştigate doar prin mijloace democratice, prin participarea la viaţa publică românească”, se precizează în comunicat.

Evenimentul este organizat de Fundaţia Culturală “Dr. Bernády György”, organizaţia judeţeană Mureş a UDMR şi biroul europarlamentarului Loránt Vincze.

Comemorarea va continua luni, la Bruxelles, în parteneriat cu Institutul “Liszt” din Bruxelles. Acolo, publicul va putea vedea o expoziţie de fotografie contemporană intitulată “1990. Martie Negru – Lecţii învăţate la 33 de ani de la evenimentele de la Târgu Mureş”.

La evenimentul de la Bruxelles va fi proiectat şi filmul lui Gyula Miholcsa, iar apoi, istorici şi persoane publice vor analiza evenimentele de acum 33 de ani.

La 19 martie 1990, bărbaţi români de la sat au fost înarmaţi cu bâte şi topoare şi au fost transportaţi la Târgu Mureş pentru a “proteja” oraşul de maghiari. Bărbaţii violenţi şi deseori beţi au jefuit sediul UDMR din oraş şi l-au orbit pe scriitorul András Sütő.

Încercarea de pogrom anti-maghiar a continuat şi a doua zi, însă atunci a fost organizată şi o contra-demonstraţie maghiară. Împreună cu romii care au sărit în ajutorul lor, maghiarii au reuşit să îi alunge din piaţa centrală a oraşului ţăranii români înarmaţi cu bâte şi pe protestatarii români din Târgu Mureş care au simpatizat cu aceştia.

În urma ciocnirilor au rezultat cinci morţi (trei maghiari şi doi români), respectiv 278 de răniţi.

- Advertisement -
spot_img
spot_img
- Advertisment -spot_img
spot_img