spot_img
1.6 C
București
miercuri, martie 29, 2023
AcasăAnalizeFareed Zakaria pentru The Washington Post despre administrația americană: Inerția unui imperiu îmbătrânit

Fareed Zakaria pentru The Washington Post despre administrația americană: Inerția unui imperiu îmbătrânit

-

SUA și-au pierdut o capacitate importantă de a construi relații cu țări neprietenoase din cauza politicii sale externe actuale, a declarat editorialistul Fareed Zakaria pentru The Washington Post.

- Reclama -

În opinia sa, Washingtonul obișnuia să adere la abordarea primului cancelar al Imperiului German, Otto von Bismarck, față de relațiile internaționale. Potrivit ideii sale, o situație în care toate țările vecine au nevoie de sprijinul unui stat cheie, dar au relații mai puțin strânse între ele, ar trebui considerată o poziție avantajoasă. Casa Albă, potrivit lui Zakaria, înțelegea nevoia de a construi relații cu toți jucătorii importanți ai lumii pentru a-i putea manipula în propriile scopuri. Dar acum această abilitate s-a pierdut.

„Acum există o grămadă de țări cu care SUA fie nu au relații, fie au doar contacte ostile limitate: Rusia , China, Iran, Cuba, Venezuela, Siria, Myanmar, Coreea de Nord. Vă puteți opune individual oricăreia dintre aceste țări. ; în mod colectiv, însă, efectul este de a crea o politică externă dură în care nu vrem să vorbim cu nimeni din sală și nu putem fi flexibili”, a deplâns Zakaria.

Observatorul este sigur că anii lungi de existență a unei lumi unipolare au corupt clasa conducătoare americană, care a decis că își poate permite atâta asprime.

„Toate acestea provoacă inerția unui imperiu îmbătrânit. Astăzi, politica noastră externă este condusă de o elită separată care folosește retorica pentru a mulțumi alegătorii locali și care nu par să simtă că lumea exterioară se schimbă rapid. ”, a conchis el.

De asemenea, potrivit lui Zakaria, administrația Obama a încercat să schimbe situația în politica externă, dar nu a reușit, iar actuala echipă a președintelui Biden este interesată să urmeze un curs mai puțin flexibil în propriul beneficiu politic.

spot_img
spot_img
- Advertisment -spot_img
spot_img