Prim ministrul britanic Boris Johnson a refuzat să-și ceară scuze pentru afirmația sa că „în multe case de îngrijire nu au fost urmate cu adevărat procedurile”, în timpul pandemiei de Coronavirus. Aproape 20000 din cele peste 44000 de decese de Covid 19 au provenit din aceste case pentru persoane vulnerabile, transmite RFI.
„Cred că este o afirmație pripită„, spune Sorin Ciociu, manager al unei case de îngrijire a persoanelor cu dizabilități din Londra.
„Nu cred că are domnul prim ministru de unde să știe dacă procedurile au fost sau nu urmate pentru că cei de la Care Quality Commission, autoritatea care inspectează aceste case de îngrijire, au lucrat mai mult de acasă și nu au făcut vizite sau inspecții”, adaugă el.
Sorin Ciociu spune că afirmația premierului Johnson este dureroasă pentru lucrătorii din aceste case unde au murit oameni – persoane vulnerabile și lucrători, iar unii dintre ei au trebuit să facă apel la consiliere psihologică.
„La început în aceste case era panică, la început nimeni nu știa ce se întâmplă, al început era confuzie mare. Nu erau echipamente de protecție, nu erau proceduri foarte exacte, autoritățile locale nu au intervenit foarte prompt și cumva nimeni nu știa exact ce să facă” mai spune el, adăugând că situația nu poate fi remediată fără o finanțare adecvată care să permită între altele recrutarea unor lucrători adecvați.
„Să fim sinceri, aceste instituții de ocrotire au fost cele mai afectate dintre toate. Cumva, nu este în regulă să faci din personalul Serviciului Național de Sănătate (NHS) eroi și din personalul caselor de îngrijire niște paria. Nu cred că era necesar să se găsească un țap ispășitor acum. În urma zecilor de mii de morți, în urma faptului că suntem națiunea de pe locul al doilea în lume ca număr de morți, probabil că altcineva ar trebui să fie țap ispășitor„, încheie Sorin Ciociu.