spot_img
8 C
București
marți, martie 28, 2023
AcasăExterneUn partid de opoziție care nu vrea nici un compromis cu Serbia...

Un partid de opoziție care nu vrea nici un compromis cu Serbia a câștigat alegerile din Kosovo

-

Partidul de stânga Vetevendosje (Autodeterminare), aflat în opoziţie, a ieşit detaşat pe primul loc la alegerile legislative de duminică în Kosovo, conform mai multor exit-poll-uri, relatează AFP şi DPA

- Reclama -

Cu circa 48% din voturi, potrivit rezultatelor oficiale după numărarea a peste 90% din buletinele de vot, VV şi-a devansat triumfal principalii concurenţi.

Partidul de guvernământ PDK (Partidul Democrat din Kosovo), creat de foşti comandanţi ai rebelilor, şi partidul conservator LDK (Liga Democrată din Kosovo) se plasează pe următoarele două poziţii, cu procente cuprinse între 15% şi 20% din sufragii.

Liderul Vetevendosje, condus de Albin Kurti, care a fost prim-ministru timp de cinci luni anul trecut, a obţinut sprijin cu promisiunea de a lupta împotriva fenomenului răspândit al corupţiei şi cu o poziţie conform căreia nu ar trebui să existe niciun compromis în dialogul cu Serbia, care a pierdut controlul asupra Kosovo în 1999, după ce NATO i-a bombardat forţele militare.

În 2020, guvernul lui Albin Kurti, un tribun formidabil care a petrecut doi ani în închisoarea fostului preşedinte sârb Slobodan Milosevic, a rezistat aproximativ cincizeci de zile înainte de a fi răsturnat.

De această dată, mişcarea sa poate spera să formeze o majoritate guvernamentală dacă se aliază cu partidele reprezentante ale minorităţilor, care dispun de 20 din cele 120 de locuri ale parlamentului.

spot_img
spot_img
- Advertisment -spot_img
spot_img