spot_img
8 C
București
marți, martie 28, 2023
AcasăExterneSocialiștii spanioli au pierdut în fața separatiștilor catalani

Socialiștii spanioli au pierdut în fața separatiștilor catalani

-

La peste trei ani după o tentativă încercare de secesiune nereuşită, Catalonia, regiune din nord-estul Spaniei, s-a întors duminică la urne pentru alegeri regionale marcate de pandemie şi un absenteism puternic, la finalul cărora separatiştii şi-ar putea păstra majoritatea absolută, notează AFP şi dpa.

- Reclama -

Potrivit unui sondaj publicat de televiziunea publică spaniolă la închiderea secţiilor de votare la orele 20:00 (19:00 GMT) şi realizat în ultimele două săptămâni, candidatul socialist, fostul ministru al sănătăţii Salvador Illa, ar putea ajunge pe primul loc în ceea ce priveşte numărul de voturi (24,5%).

Dar în ceea ce priveşte numărul de locuri în parlamentul catalan, care are 135 de deputaţi, acesta ar fi devansat de formaţiunea separatistă ERC (Stânga Republicană din Catalonia) care ar dispune de majoritatea absolută împreună cu celălalt mare partid separatist Împreună pentru Catalonia (JxC) şi radicalii din CUP.

Separatiştii ar controla în viitorul parlament regional un total de 73 până la 80 de mandate.

Foarte divizat de la eşecul tentativei de secesiune din 2017, JxC, partidul fostului preşedinte regional Carles Puigdemont, şi ERC, ar părea, prin urmare, în măsură să rămână la conducerea bogatei regiuni cu 7,8 milioane de locuitori.

Hotărât să reducă locul separatiştilor, la putere din 2015 la Barcelona, premierul Pedro Sanchez l-a chemat pe Salvador Illa, o figură de marcă a luptei împotriva COVID-19 în Spania, pentru a-i conduce pe socialişti la luptă.

În contextul în care el s-a implicat personal în campanie, eşecul lui Salvador Illa de a prelua conducerea regiunii ar fi, prin urmare, şi al său dacă un astfel de rezultat va fi confirmat.

ERC este un aliat al guvernului lui Pedro Sanchez în parlamentul spaniol, dar această formaţiune, mai moderată decât JxC, s-a angajat în scris, ca şi celelalte partide separatiste, să nu semneze niciun acord cu Salvador Illa.

spot_img
spot_img
- Advertisment -spot_img
spot_img