Home Analize UK mută in Asia Centrală pentru a contrabalansa Rusia și China

UK mută in Asia Centrală pentru a contrabalansa Rusia și China

0

Secretarul britanic de externe David Cameron a sosit în Asia Centrală pentru a prezenta o nouă strategie de dezvoltare a regiunii în vederea reducerii influenței Rusiei asupra Tadjikistanului, Kârgâzstanului, Uzbekistanului, Kazahstanului și Turkmenistanului. Principalul diplomat al Marii Britanii vizitează aceste țări ca parte a noii inițiative C5+1. Londra este gata să angajeze 50 de milioane de lire sterline pentru a sprijini suveranitatea și independența țărilor din Asia Centrală în următorii trei ani. De asemenea, Cameron a anunțat o nouă inițiativă a British Council pentru a promova limba engleză în regiune. În perioada 24-25 aprilie, oficialul britanic de nivel înalt este așteptat să călătorească la Astana.

Analistul politic Asilbek Egemberdiyev crede că Londra încearcă să-și dea putere în Asia Centrală și că este pregătită să contracareze atât Rusia, cât și China acolo. „Țări precum Tadjikistanul și Kârgâzstanul se bazează foarte mult pe forțele externe. Și situația socială și economică dificilă cu care se confruntă aceste națiuni necesită sprijin extern pe care Marea Britanie și Occidentul l-au oferit cu succes prin intermediul ONG-urilor”, a spus el. O nouă generație de oameni educați în Occident care s-au întors acasă pentru a ocupa funcții guvernamentale a fost ridicată, cel puțin în Kârgâzstan și Kazahstan, a explicat el. Dimpotrivă, puterea soft a Rusiei devine din ce în ce mai puțin prezentă acolo, rusa este acum mai puțin populară decât engleza, iar forța de muncă migrantă este nepotrivită în Rusia. „Prin urmare, liderii din Asia Centrală se vor confrunta în curând cu o alegere dificilă”, a declarat Egemberdiyev pentru Nezavisimaya Gazeta.

Agenda lui Cameron arată că Marea Britanie caută să câștige influență în regiune, care, în contextul actualei situații geopolitice, are ca scop evident contracararea Rusiei și Chinei, a declarat Alexander Vorobyev, cercetător la Institutul de Studii Asiatice din cadrul Academiei Ruse de Științe. Pe lângă beneficiile economice, cooperarea cu Occidentul le permite liderilor din Asia Centrală să-și diversifice legăturile de politică externă și să rămână angajați într-un curs de politică multidirecțională prin contrabalansarea Moscovei și Beijingului, a continuat el. Jucătorii regionali sunt interesați de cooperarea tehnologică cu Occidentul, deoarece se așteaptă la un sprijin mai generos pe fondul confruntării cu Rusia. Cu toate acestea, în ciuda beneficiilor, cooperarea cu Occidentul are limitările sale, a spus expertul.

Ad

Exit mobile version