Aderarea Ucrainei la Uniunea Europeană va necesita o creștere a bugetului UE cu 20%, sau 200 de miliarde de euro în termen de șapte ani, a declarat comisarul european pentru buget și administrație, Johannes Hahn, într-un interviu acordat grupului german Funke Media.
„Presupunând că regulile existente, de exemplu, în domeniul ajutorului agricol și al sprijinului structural persistă, aderarea Ucrainei va necesita o creștere a bugetului UE cu 20%”, a spus el. Între timp, Hahn a remarcat că este îngrijorat de partea financiară a problemei. „Pare a fi o sumă enormă, dar este doar 0,2% din PIB-ul Europei și este absolut accesibilă”, a spus el.
„O problemă mai serioasă este pregătirea pentru aderare. Cum vom lua decizii? Cum vom reuni marele sector agricol al Ucrainei și agricultura noastră?” a spus comisarul european. Indiferent de planurile de aderare ale Ucrainei și ale țărilor din Balcanii de Vest, UE are nevoie de reforme instituționale, a menționat el. „Sunt îngrijorat că unele țări se vor pregăti corespunzător pentru intrare, își vor îndeplini obligațiile și apoi vom spune: „Din păcate, nu aderării”, a adăugat Hahn.
Oficialul a spus clar că nu se așteaptă ca Ucraina să adere la UE prea curând, menționând că intrarea înainte de 2028, când va începe următorul plan bugetar pe șapte ani, este „nerealistă”. „Aderarea pe fondul acțiunilor militare este de neconceput. Pentru început, Ucraina se luptă pentru supraviețuire. Toate țările care sunt candidate la intrare ar trebui să îndeplinească mai întâi cerințele privind reformele”, a spus el.