spot_img
15 C
București
marți, septembrie 17, 2024
AcasăDezvaluiriUK a adoptat legea Magnițki: Precedentul Ghiță bulgăresc

UK a adoptat legea Magnițki: Precedentul Ghiță bulgăresc

-

Camera comunelor a parlamentului de la Londra a aprobat așa-numita lege Magnițki ce permite sancționarea autorităților ruse considerate a fi vinovate de încălcarea drepturilor omului. Măsurile urmează a fi examinate și de camera superioară a legislativului britanic, transmite Radio Europa Liberă.

- Reclama -

Legea ar putea fi folosită și de românii care au părăsit România și acuză înscenări ale justiției de la București.

- Advertisement -

O lege similară a fost adoptată în ultimii ani de mai multe țări occidentale, între care Statele Unite, Canada, Estonia și Lituania. Legea a fost numită în cinstea avocatului rus Serghei Maknițki, decedat în 2009 în închisoare după ce a scos la iveală scheme de corupție și spălare de bani în care erau implicați înalți funcționari ruși. Ministrul de externe britanic Boris Johnson a spus că legea va permite Regatului Unit „să acționeze împotriva celor ce se fac responsabili pentru infracțiuni grave la nivel mondial”.

Dar legea nu se referă doar la Rusia. ci la toate țările unde au avut sau au loc abuzuri. La Londra se află de exemplu Alexander Adamescu sau Puiu Popoviciu.

- Advertisement -

Compania juridică JWI (Jeferson Waterman International) a introdus în Departamentul de stat și în Ministerul american al finanțelor cererea lui Țvetan Vasilev, proprietarul băncii KTB, falimentată în 2014, de a fi protejat sub incidența Legii Magnițki care apără martorii în cazuri de corupție la nivel înalt și abuz de putere. O decizie pozitivă va avea drept rezultat sancționarea procurorului general Sotir Țațarov și a deputatului oligarh Delian Peevski, transmitea în august anul trecut Radio Europa Liberă.

Țvetan Vasilev s-a refugiat în Serbia acum câțiva ani la fel ca și omul de afaceri român Sebastian Ghiță.

Și Ghiță a afirmat că ar deține probe despre corupția la nivel înalt.

Deocamdată Serbia nu a acceptat extrădarea lui Vasilev în Bulgaria.

Informația privind demersul companiei JWI a fost anunțată de fosta prezentatoare CNN, Ralitsa Vassileva, care acum conduce canalul bulgaro-american BiT.

Departamentul de stat și Ministerul american al finanțelor vor verifica probele colectate de JWI și vor putea propune sancționarea procurorului șef Sotir Țațarov și deputatul și om de afaceri Delian Peevski. O astfel de decizie va provoca o adevărată furtună politică la Sofia având în vedere implicarea premierului Borisov și a ministrului justiției Țaceva în cazul băncii KTB.

JWI și a exprimat convingerea că din probele bazate pe rapoartele de auditare ale unor instituții financiare internaționale reiese că banca KTB s-a aflat într-o stare foarte bună înăinte de a fi falimentată.

Pentru a complica parcă și mai mult lucrurile procuratura de la Sofia a emis un ordin de arestare a fiicei bancherului acuzată de spălare de bani. Este vorbă de fapt de cumpărarea, de către Țvetan Vasilev, a unui apartament pe numele fiicei sale. Legat de aceasta soția bancherului – profesor universitar, acuzată și ea de spălarea de bani, a trimis o scrisoare președintelui Rumen Radev prin care îl roagă să intervină în apărarea „familiei persecutate pe nedrept”.

Prin organizația sa „Richardson Center”, fostul guvernator al statului New Mexico și reprezentant american la ONU, Bill Richardson, a distribuit un mesaj în sprijinul bancherului Vasilev pe care îl consideră victima corupției la nivel înalt și a abuzului de putere în Bulgaria.

În mesajul apărut în site-ul Frognews.bg se arată că persecutarea de oponenți politici se aplică pe scara largă în țări precum Bulgaria în care înflorește corupția după modelul rusesc. Ca și cele din Rusia, instituțiile bulgare sunt supuse unor interese financiare și politice necontrolate. Cazul Vasilev prezintă o imagine sumbră a guvernanților într-o democrație nominală, dominată de la căderea comunismului de o atotprezentă corupție și de mafia, mai nota anul trecut Europa Liberă.

Problemele bancherului Vasilev au început după ce în 2013-2014 și-a anunțat sprijinul pentru un nou partid anticorupție. Atacul împotriva sa a luat amploare după ce el a refuzat să execute cererile criminale ale unor gangsteri politici și a atins maximum după ce a protestat împotrivă preluării ilegale a controlului asupră băncii KTB urmată de lichidarea activelor sale. Este vorbă de o acțiune raider în stil sovietic. Autoritățile bulgare încearcă acum să obțină extradarea sa din Serbia în scopul de a lichida un oponent al corupției și abuzului de putere, este de părere Bill Richardson, mai spunea REL.

- Advertisement -
spot_img
spot_img
- Advertisment -spot_img
spot_img