Preşedintele UDMR, Hunor Kelemen susţine că 2018 trebuie să fie anul dreptăţii pentru maghiari.Declaraţia a fost făcută vineri la Târgu Mureş, în cadrul şedinţei Consiliului Reprezentanţilor Unionali (CRU), considerat a fi parlamentul Uniunii, transmite agenția maghiară de știri MTI.
Politicianul a spus că UDMR se pregăteşte de centenariul Marii Uniri de la Alba Iulia din 1918 cu o serie de programe denumite “O mie de ani în Transilvania, o sută de ani în România”. Potrivit lui Kelemen, prin aceste evenimente UDMR doreşte să arate că maghiarii sunt o comunitate creatoare de valori pentru România şi asta îşi doresc să rămână. “Pentru aceasta trebuie să fie păstrate promisiunile făcute atunci la Alba Iulia”, a declarat Hunor Kelemen.
Preşedintele UDMR a adăugat că maghiarii din Transilvania nu pot împărtăşi trecutul cu majoritatea română, dar pot plănui, eventual, viitorul alături de aceasta. “Poate reuşim să ridicăm nivelul încrederii într-atât, încât să construim împreună viitorul”, a explicat Kelemen.
Liderul UDMR crede că aniversarea a 170 ani de la declanşarea Revoluţiei din 1848 şi aniversarea a 560 de ani de la încoronarea lui Matia Corvin oferă ocazia de a declara anul 2018 anul dreptăţii.
Detalii despre seria de evenimente “O mie de ani în Transilvania, o sută de ani în România” au fost oferite de către preşedintele executiv al UDMR, Bálint Porcsalmi. Acesta a spus că programele se adresează atât maghiarilor din Transilvania, cât şi opiniei publice româneşti şi factorilor de decizie internaţionali.
Printre programele destinate comunităţii maghiare, Porcsalmi a enumerat realizarea panteonului comunităţii maghiare din Transilvania şi colecţionarea celor mai valoroase lucrări ale artiştilor plastici maghiari din Transilvania din ultimii 100 de ani. De ziua culturii maghiare va fi demarat un concurs de dramaturgie, şi vor fi reconstituiţi, cronologic, utimii 100 de ani ai maghiarilor din Transilvania. Filme documentare şi o serie de prezentări în şase oraşe transilvănene, precum şi trei conferinţe vor contribui la crearea unei imagini de ansamblu privind istoria comunităţii maghiare din Transilvania. Preşedintele executiv al UDMR a mai anunţat că în 2018 va realiza registrul instituţiilor maghiare din Ardeal.
Două campanii despre maghiari în limba română vor fi adresate publicului românesc, una de informare şi o a doua, mai provocatoare, menită să trateze cu umor stereotipurile.
Pentru comunitatea internaţională UDMR a gândit conţinut în limba germană şi engleză, care se va concentra asupra problemelor minorităţii maghiare ce încă nu şi-au găsit răspuns, precum şi asupra încălcării unor drepturi fundamentale. Totodată, Uniunea doreşte să contracareze campania internaţională de denigrare a maghiarimii şi de discreditare a UDMR, o campanie care s-a intensificat în ultimele luni.