spot_img
22.4 C
București
luni, iulie 4, 2022
AcasăExterneTurcia avertizează SUA: Se va transforma în ură

Turcia avertizează SUA: Se va transforma în ură

-

Turcia a avertizat marți SUA, prin vocea ministrului său de justiție, să nu sacrifice relațiile bilaterale din cauza „teroristului” Fethullah Gulen, care s-ar afla, potrivit Ankarei, la originea loviturii de stat eșuate în 15 iulie, relatează AFP.

- Reclama -

„Dacă Gulen nu este extrădat, Statele Unite vor sacrifica relațiile (bilaterale) din cauza acestui terorist”, a declarat Bekir Bozdag agenției de presă Anadolu, subliniind că sentimentul antiamerican în rândurile populației turce a atins un punct culminant din cauza acestui diferend între cei doi aliați din cadrul NATO. „Revine părții americane atribuția de a împiedica acest sentiment să se transforme în ură”, a spus ministrul.

Puciul ratat, despre care Ankara afirmă că ar fi fost pus la cale de predicatorul Fethullah Gulen, autoexilat în SUA din 1999, a tensionat brusc raporturile turco-americane.

Un ministru turc nu a ezitat chiar să afirme că „Statele Unite se află în spatele tentativei de lovitură de stat”, în timp ce un fost șef de stat major a sugerat implicarea CIA în puciul ratat.

Președintele Recep Tayyip Erdogan — care a acuzat Washingtonul că îl „hrănește” și îl „protejează” pe inamicul său numărul unu, cândva un fost aliat — a dat de înțeles SUA că un refuz de a-l extrăda pe fostul imam ar avea consecințe asupra relațiilor bilaterale. Ankara a trimis în SUA mai multe dosare pentru a obține extrădarea acestuia.

- Advertisment -

Must Read

Romina Power a povestit cum l-a drogat pe Regele Iordaniei

0
Vineri după amiază, pe postul Rai 1 a fost difuzată ultima ediţie din acest sezon a emisiunii „Oggi è un altro giorno”, condusă de...