spot_img
10.5 C
București
vineri, aprilie 19, 2024
AcasămediuStatul român IGNORĂ invențiile românești în domeniul eficienței energetice

Statul român IGNORĂ invențiile românești în domeniul eficienței energetice

-

Tehnologiile românești inventate în domeniul eficienței energetice sunt absolut ignorate, fără nicio explicație, atât de Ministerul Mediului, cât și de Administrația Fondului pentru Mediu și Ministerul Energiei, a declarat, marți, într-o dezbatere pe tema programelor ‘Casa Verde’ și ‘Casa Verde Plus’, Cristian Pârvan, președintele Patronatului Investitorilor Autohtoni din România.

„Suma alocată programelor ‘Casa Verde’ și ‘Casa Verde Plus’ este mică, dacă ținem cont că în Franța sumele ajung la miliarde de euro. Programele ‘Casa Verde’ și Casa Verde Plus’ nu iau în considerare absolut deloc necesitatea ca, gradual, să schimbăm sistemele de încălzire în foc deschis. În schimb, ajungem direct la tehnologii sofisticate, foarte bune, eficiente, dar neclar de ce au fost alese, cum ar fi, de exemplu, pompele de căldură. E foarte bine că se merge pe pompe de căldură, dar momentan nu s-a lămurit cine, de ce și pentru ce s-a ales această modalitate de încălzire pentru a fi inclusă în program. Avem tehnologii românești absolut ignorate, fără nicio explicație, atât de Ministerul Mediului, cât și Fondul de Mediu și Ministerul Energiei. Programul este bun și nimeni nu contestă faptul că se reia acest program, însă modul de punere în discuție timp de 10 zile, în perioada asta, nu este potrivit. Au mai fost situații când s-au pus în dezbatere publică diferite chestiuni de la Crăciun și până după Revelion”, a spus Pârvan.

- Advertisement -

Acesta a adăugat că, în cazul celor două programe, este nevoie de revizuirea Ghidului pus în dezbatere publică, în special la capitolul sistemelor de încălzire.

„Nu cred că se procedează transparent în acest mod și cred că e nevoie de o revizuirea Ghidului, în special pe sistemele de încălzire propuse, dar și pe creșterea alocărilor financiare. În bugetul pe anul 2015 — 2016 s-au prevăzut 700 de milioane de lei sub formă de credite administrațiilor locale pentru a trece iarna. Vom urmări câți bani vor fi alocați pentru iarna anului 2016 — 2017 și ne vom gândi dacă doar o parte din acești bani ar putea să fie folosiți pentru a suplimenta bani de la un astfel de program. Nu mai vorbim despre banii de la BEI, BERD. România a făcut împrumuturi, dar nu știm cum i-au folosit. Vom vedea câți bani vor fi alocați pentru ‘fum’, pentru iarna 2016 — 2017”, a menționat Cristian Pârvan.

- Advertisement -

La începutul lunii august, reprezentanții Asociației Producătorilor de Polistiren Expandat din România (ROMEPS) atenționau că lista materialelor ecologice aferentă programului ‘Casa Verde’, lansat recent în dezbatere publică de Ministerul Mediului, Apelor și Pădurilor (MMAP), cuprinde produse de izolație care pot afecta sănătatea. Produsele reclamate sunt vata minerală bazaltică și lâna.

În acest context, producătorii de polistiren expandat din România au transmis oficialităților o adresă prin care au solicitat ‘revizuirea urgentă a programului și promovarea de soluții cu adevărat ecologice în programul privind efectuarea de lucrări destinate eficienței energetice’.

Ulterior, ROMEPS a anunțat că respectiva solicitare a fost aprobată de către reprezentanții ministerului de resort și ai AFM.

Ministerul Mediului a lansat în dezbatere publică, în data de 26 iulie, programele ‘Casa Verde’ și ‘Casa Verde Plus’, dedicate celor care doresc finanțare pentru dotarea caselor cu sisteme de producere a energiei nepoluante și izolarea lor cu materiale ecologice.

Programele se vor afla în dezbatere publică timp de 10 zile, urmând să fie lansate oficial în luna august. Astfel, pentru acest an, bugetul programului „Casa Verde” ajunge la 138 de milioane de lei, din care 60 de milioane de lei pentru populație.

spot_img
spot_img
- Advertisment -spot_img
spot_img