Home Dezvaluiri TURCESCU: De ce îl urăște Geoană pe Ponta și 16 milioane de...

TURCESCU: De ce îl urăște Geoană pe Ponta și 16 milioane de mărci germane

0

Jurnalistul Robert Turcescu publică pe blogul său dezvăluiri despre relația tensionată între Mircea Geoană și Victor Ponta. Turcescu afirmă că totul a pornit de la o poveste din 1997.

FRAGMENTE DIN DEZVĂLUIRILE LUI ROBERT TURCESCU:
In 1997, statul roman a contractat un imprumut de 600 de milioane de marci germane prin lansarea de obligatiuni in valuta. De operatiunea respectiva s-a ocupat Ministerul Finantelor condus la acea vreme de Mircea Ciumara. In fapt, Ciumara l-a imputernicit pe secretarul de stat Ionut Costea (cumnatul lui Mircea Geoana) sa se ocupe de aceasta operatiune. Costea a contractat imprumutul, dar, asa cum vom vedea din documentele prezentate mai jos, a facut-o in conditii cel putin dubioase: statul roman a platit un nejustificat comision de subscriere, o dobinda majorata si cheltuieli generale de tranzactie cu mult peste cele prevazute in oferta initiala a bancilor prin care s-a desfasurat operatiunea (Deutsche Bank Morgan Grenfell si Credit Suissse First Boston). Paguba in sarcina statului roman: aproape 16.000.000 de marci germane!

Aceasta suma calculata ca fiind platita nejustificat de statul roman in urma derularii respectivei emisiuni de obligatiuni apare intr-un raport intitulat “Nota preliminara” intocmit in anul 2002 de Corpul de Control al Primului Ministru. La acea vreme, prim-ministru era Adrian Nastase, iar sef al Corpului de Control era Victor Ponta. Controlul in sine a fost facut de directorul Cristian Carausu in perioada 8-15 martie 2002. Documentele de mai jos vorbesc de la sine.

NOTA

In 2002, cind Ponta ancheta speta prezentata mai sus, Ionut Costea era director adjunct la BERD, iar cumnatul lui, Mircea Geoana, facea parte din cabinetul lui Adrian Nastase, fiind ministru de Externe.

Ionut Costea, asa cum rezulta si din raportul intocmit de oamenii lui Ponta in 2002, n-a lucrat singur. A fost ajutat in 1997 sa desemneze bancile cistigatoare si de Mihai Tanasescu, care la acea vreme era director in Ministerul Finantelor, iar in 2002 era ministru de Finante in cabinetul lui Adrian Nastase! Se nasc aici citeva intrebari:

1. Era Victor Ponta in calitate de sef al Corpului de Control un personaj atit de independent in 2002 incit nu avea teama sa ancheteze matrapazlicurile facute in 1997 de colegul lui de guvern Mihai Tanasescu (Finante) si de cumnatul unui alt coleg de guvern, adica Mircea Geoana (Externe)?

2. Ce s-a intimplat cu acel raport intocmit de oamenii lui Ponta din care rezulta ca Ionut Costea si Mihai Tanasescu facusera o afacere paguboasa pentru statul roman (paguba, va reamintesc, era de aproape 16 milioane de marci germane)?

3. A fost initiativa lui Ponta sa declanseze acele verificari sau era o solicitare facuta chiar de Adrian Nastase care putea in felul acesta sa-i tina “cuminti” pe Mihai Tanasescu si pe Mircea Geoana?

Pina aflam un punct de vedere din partea actualului premier Ponta in legatura cu aceasta speta, e bine sa mai vedem si alte documente. (…) In fine, ca sa legam lucrurile, puteti citi mai jos, integral, contractul dintre firma “Danubius Securities” si “Credit Suisse First Boston”. Pentru ca, da, a existat un contract, asa cum preciza si controlul facut de Ponta, intre aceasta firma, “Danubius”, si una dintre bancile de la care s-a imprumutat statul roman. Ce preciza contractul? Care era obiectul lui? Era… “fara obiect”, spunea nota de control intocmita de oamenii lui Ponta. Era pentru ca “CSFB (Credit Suisse First Boston) si Danubius Securities sa lucreze impreuna cu ocazia apropiatei emisiuni de DM Eurobond a Ministerului de Finante […] Ca parte a acestui protocol, fiecare dintre parti va furniza celeilalte parti orice gen de informatie, analiza, sfat sau suport uman pe care il va considera rezonabil“, scrie la “natura serviciilor prestate” in protocolul intocmit intre Danubius si CSFB.

Pentru aceste “servicii” CSFB s-a angajat prin contract si a si platit catre “Danubius Securities” un comision de 15% din totalul sumelor primite de CSFB in urma operatiunilor cu eurobonduri. In raportul lui Ponta din 2002 scria ca acest comision a reprezentat aproximativ 15,15 milioane de marci germane. Adica aproape toata paguba pe care a “incasat-o” in aceasta afacere statul roman!

Bonus, domnilor Ionut Costea si Mihai Tanasescu le ofer spre aducere aminte documentele pe care le-au semnat in 1997 si care au produs statului roman o paguba de aproape 16 milioane de euro, asa cum rezulta din nota de control intocmita in 2002 de Corpul de Control al Primului Ministru, condus la acea vreme de actualul premier Victor Ponta:

 

Ad

Exit mobile version