spot_img
15.3 C
București
joi, martie 28, 2024
AcasăAnalizeTunul coronavirusului în Hunedoara dat de fostul prefect, în prezent senator PNL

Tunul coronavirusului în Hunedoara dat de fostul prefect, în prezent senator PNL

-

Consiliul Județean (CJ) #Hunedoara se află în 𝗶𝗺𝗽𝗼𝘀𝗶𝗯𝗶𝗹𝗶𝘁𝗮𝘁𝗲𝗮 𝗱𝗲 𝗮 𝗿𝗲𝗰𝘂𝗽𝗲𝗿𝗮 𝗮𝗽𝗿𝗼𝗮𝗽𝗲 𝟭 𝗺𝗶𝗹𝗶𝗼𝗻 𝗱𝗲 𝗹𝗲𝗶, sumă cheltuită de Spitalul Județean de Urgență (SJU) din #Deva pentru achizițiile de produse în perioada pandemiei de coronavirus, afirmă pe facebook președintele CJ Hunedoara, Laurențiu Nistor.

Fostul prefect dr Hunedoara este în prezent senator PNL.

- Advertisement -

CE SUSTINE LAURENȚIU NISTOR:

🇷🇴🇪🇺 Autoritățile publice locale și județene au oportunitatea de a recupera sumele cheltuite în perioada pandemiei de #coronavirus, prin apelul #POIM 2014-2020: Consolidarea capacității de gestionare a crizei sanitare #Covid-19. CJ Hunedoara, împreună cu reprezentații SJU Deva, au făcut demersurile necesare în acest sens identificând achiziții în valoare de 5.295.545,09 lei și solicitând ulterior recuperarea acestei sume.

- Advertisement -

☝️ Reamintim că pe data de 26 martie 2020, prefectul județului Hunedoara, Vasilică Potecă, a dispus prin Ordin transformarea SJU Deva în spital Covid-19, blocând astfel activitatea unității spitalicești. Este de notorietate starea critică de tensiune în care s-a aflat personalul angajat al SJU Deva, în urma deciziilor aberante ale conducerii nou instalată. La finalul lunii martie 2020, același prefect a suspendat managerul SJU aflat în funcție și l-a numit, fără a avea competențe în acest sens, pe domnul Silviu Didilescu. După nici o săptămână, acesta a demisionat, iar pe data de 8 aprilie 2020, la SJU Deva a fost instalat management militar. Așadar, sarabanda nereguilor de la SJU Deva a fost declanșată de 𝙜𝙚𝙨𝙩𝙪𝙡 𝙞𝙧𝙚𝙨𝙥𝙤𝙣𝙨𝙖𝙗𝙞𝙡 al fostului prefect de Hunedoara, Vasilică Potecă.

❌ Revenind la achizițiile pentru care s-a solicitat recuperarea sumelor cheltuite facem precizarea că pentru o serie de achiziții realizate în perioada 01 – 15 aprilie 2020, Ministerul Investițiilor și Proiectelor Europene a dispus corecții financiare între 𝟮𝟱% și 𝟭𝟬𝟬%. Cu alte cuvinte, sumele cheltuite nu pot fi recuperate, întrucât nu s-a respectat legislația în domeniu.

👉 Spre exemplu, achiziția combinezoanelor de protecție, în valoare de 289.234,26 lei cu TVA, a fost atribuită prin achiziție directă deși valoarea acesteia este peste pragul de achiziție prevăzut la art. 7 din Legea 98/2016. Pentru această achiziție, Autoritatea de Management POIM a întocmit un raport de neconformitate pentru aplicarea reducerii procentuale de 100%.

👉 Un alt exemplu: în cazul a trei achiziții de măști de protecție FFP 2 în valoare de 231.990,50 lei, s-a constatat încălcarea prevederilor art. 11 din Legea 98/2016, stabilindu-se reduceri procentuale în valoare de 25%.

👉 Pe lângă aceste achiziții, au fost stabilite alte sume cheltuite care însă nu sunt eligibile pentru a fi recuperate, în valoare de 399.987,57 lei.

🔴 În concluzie, în ciuda eforturilor financiare depuse, CJ Hunedoara poate recupera doar 4.305.944,27 lei din suma totală de 5.295.545,09 lei, bani din bugetul județului Hunedoara cheltuiți de managementul interimar al SJU Deva.

spot_img
spot_img
- Advertisment -spot_img
spot_img