‘Uniunea Europeană trebuie să se întoarcă la principiile ei de bază: solidaritate, democrație și justiție socială’, a spus vineri premierul grec Alexis Tsipras la începutul vizitei sale de două zile la Sankt Petersburg, unde participă la un forum economic, el fiind de părere că politica de ‘strângere a curelei’ impusă de Bruxelles și Berlin agravează recesiunea și ‘nu duce nicăieri’, transmit agențiile Reuters și EFE, relatează Agerpres.
‘După criza din 2008, lumea s-a schimbat. În Europa am avut iluzia că suntem buricul pământului (…) Dar centrul lumii s-a schimbat, există noi forțe la nivel politic și economic. Relațiile internaționale capătă un carcater multipolar’, a subliniat premierul grec.
‘Ne aflăm în mijlocul unei furtuni, dar suntem un popor care știe să se descurce pe mare și nu ne sperie furtuna și nici posibilitatea de a descoperi noi oceane și de a ajunge în porturi mai sigure’, a continuat el, făcând aluzie la presiunile creditorilor internaționali ce ar putea împinge Grecia către Rusia, și ținând să amintească și faptul că țara sa este ‘un prieten istoric al Rusiei’.
De altfel, de când a ajuns la putere, liderul stângii radicale grecești a dus o politică de apropiere față de Moscova, ajungând să fie caracterizat de unii analiști drept calul troian al Rusiei în Europa. Și actuala sa vizită la Sankt Petersburg s-a concretizat deja cu semnarea unui memorandum pentru extinderea gazoductului Turkish Stream pe teritoriul Greciei, cu ajutorul finanțării oferite de Rusia.
Vizita lui Tsipras la Sankt Petersburg survine după ce negocierile dintre Grecia și creditorii săi, UE și FMI, pentru continuarea asistenței financiare, au înregistrat un nou eșec, apropiind mai mult Atena de incapacitatea de plată și de o posibilă ieșire din zona euro.
Guvernul condus de Tsipras respinge în special solicitările creditorilor internaționali de creștere a TVA la electricitate și medicamente, precum și tăierea cu 1,8 miliarde de euro a fondului de pensii. Reuniunea de joi a Eurogrupului s-a încheiat de asemenea fără niciun rezultat, fapt care l-a determinat pe președintele Consiliului European, Donald Tusk, să convoace un summit european extraordinar pentru luni.
Grecia trebuie să ramburseze, la 30 iunie, 1,6 miliarde de euro din împrumuturile FMI și riscă să nu poată onora această scadență fără deblocarea a 7,2 miliarde de euro, suspendată de la începutul verii și condiționată de un acord cu creditorii pe marginea unei serii de reforme. Grecia a beneficiat în anul 2012 de o reducere de 100 de miliarde de euro a datoriei externe și, în plus, a primit în ultimii patru ani împrumuturi în valoare de 200 de miliarde de euro.